Iskustvo više nije tako važno, traži se jedna nova vještina

31. srpnja 2022.

Foto:Shutterstock/Ilustracija

Mnoge će se tvrtke nakon pandemije naći pred izazovima zapošljavanja dobrih djelatnika, a postupak zapošljavanja mogao bi biti i malo zamršeniji nego što je to bio u pretpandemijskim godinama.

"Svi smo proživjeli izazovna vremena od početka ove pandemije, ali možda ništa nije bilo presudnije od prilagodljivosti. Poduzeća su se bila prisiljena prilagođavati u hodu, a da bi u tome uspjela, morala su se osloniti na ljude koji su bili i otvoreni i svestrani", ističe Aytekin Tank za Fast Company. 

Pobrojao je prednosti odabira kandidata kao što su pripravnici, studenti i zaposlenici srednjeg menadžmenta.

Pripravnici i svježi pogled na poslovanje

Bez obzira na relativno neiskustvo, pripravnici nude novu perspektivu koja je neprocjenjiva. Međutim, osposobljavanje pripravnika odgovornost je koju ne biste trebali shvaćati olako. Važno je da ne preopterećujete svoje timove mentorstvom i da imate na umu jasne ciljeve.

Pripravnici pridonose svojim poletom i unose entuzijazam u tvrtku, a njihovim angažiranjem pružit ćete si priliku da upoznate neke talentirane ljude koji bi se na kraju mogli pridružiti punim radnim vremenom.

Studenti i nove ideje

Zapošljavanje studenata može biti izvrstan resurs za svaku tvrtku. Slično pripravnicima, oni imaju svježe ideje i ne boje se poslovnih izazova. Iako mnoge tvrtke zapošljavaju kandidate s iskustvom jer vjeruju da su izgradili određeno znanje i osobine, prilikom probira novih kandidata trebalo bi se izravno usredotočiti na znanje, vještine i druge kvalitetne osobine.

Zapošljavanje srednjeg menadžmenta

Kad je riječ o zapošljavanju srednje razine menadžmenta, Tank ističe davanje prioriteta onima koji s vašom tvrtkom dijele iste vrijednosti. Bez obzira na iskustvo, prednost bi se uvijek trebala dati odabiru pozitivnih ljudi i timskih igrača.  

P.hr/B.S.