Sve više ljudi radi izvan ureda, ogromna potražnja za laptopima

18. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Koliko su zapravo europske tvrtke spremne za rad od kuće? Kako sve više zaposlenika mora raditi od kuće zbog epidemije koronavirusa, velike i male tvrtke morale su osigurati veće količine prijenosnih računala kako bi mogle nastaviti sa svojim poslovanjem. 

Prodavatelji računala ističu kako su primijetili znatan porast u narudžbama tijekom proteklih tjedana, što je pojačalo pritisak na proizvođače. Jedan talijanski dobavljač zabilježio je 20-postotni rast prodaje, a kako je cijela zemlja, odlukom vlade u blokadi, u tvrtki kažu kako bi uspjeli prodati sve da su imali i 10 puta više robe na raspolaganju.

I u Velikoj Britaniji zabilježen je porast potražnje, kažu u najvećem prodavatelju računalne opreme Computacenteru. Kako navode u toj kompaniji, brojke su ozbiljno porasle, a najveći naručitelji su i velike kompanije i banke. Primijećeno je i da su kupci prestali biti izbirljivi oko modela i brendova kako bi osigurali potrebne količine, a mala i srednja poduzeća, koja do sada nisu ulagala u prijenosna računala, ubrzano su ih započela kupovati. 

Čak 60 posto europskih radnika nije ni jedan dan u svome radnom vijeku posao obavljalo od kuće, pokazuje istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Prema tom istraživanju, u potpuno blokiranoj Italiji, dvije trećine ispitanih kažu kako nisu imali nikakva iskustva s radom od kuće. Druge zemlje, u kojima većina radnika radi u proizvodnji, poput Njemačke, imaju znatno veće probleme u organiziranju takvog načina poslovanja nego zemlje više okrenute uslužnim djelatnostima poput Velike Britanije. 

Krešimir Sočković