Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća najranije krajem travnja

10. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Iako je raspisivanje javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća prvotno najavljeno za kraj ožujka, to će se dogoditi tek krajem travnja ili početkom svibnja ove godine, potvrdili su za Privredni iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tada će biti poznati detaljniji tehnički uvjeti te detaljan sadržaj dokumentacije potrebne za prijavu na poziv.

Trenutno se čeka da Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputi konačan prijedlog izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. - 2020. na sjednicu Vlade, a to bi trebalo biti najkasnije do idućeg tjedna.

Resorno ministarstvo odlučilo je kako će se energetska obnova obiteljskih kuća provoditi nacionalnim sredstvima putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bi se građanima olakšao sam postupak prijave za dobivanje sredstava. Riječ je o iznosu od 142 milijuna kuna, od čega će se 20 posto, odnosno 28,4 milijuna kuna, koristiti za financiranje energetske obnove u cijelosti, odnosno 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

S ostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava, odnosno 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to stopom od 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.

radnici, prozori, staklo, kuća Foto: Pixabay

U Hrvatskoj ne postoji definicija energetskog siromaštva niti su do sada utvrđeni opći kriteriji, odnosno metodologija za utvrđivanje energetskog siromaštva. Ipak, energetsko siromaštvo ušlo je kao pojam u Zakon o energetskoj učinkovitosti, a s obzirom na to da sveobuhvatni program za suzbijanje energetskog siromaštva još uvijek nije izrađen, osnovni kriterij bit će to da je vlasnik obiteljske kuće ili član kućanstva korisnik zajamčene minimalne naknade koja se dodjeljuje socijalno najugroženijem stanovništvu u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi.  

Osnovni je uvjet da je obiteljska kuća legalno sagrađena, da je to objekt u kojem je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te da zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta: da ima najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 kvadrata.  

Podsjetimo, energetska obnova obiteljskih kuća provodila se 2015. godine također putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti su se provodili tijekom 2015. i 2016. godine, a sufinanciranje je u cijelosti bilo osigurano iz nacionalnih sredstava. Tada se iz Fonda moglo povući 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda su tada mogli dobiti 80 posto, odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko-planinska područja te druga skupina otoka 60 posto, odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta, odnosno maksimalno 84.000 kuna po kući.

Ilijana Grgić