JANAF poništio posljednji natječaj zbog Elektrocentra Petek

16. listopada 2020.

Foto: Janaf

JANAF je krajem kolovoza ove godine objavio poziv za nadmetanje za izvođenje radova u projektu modernizacije sustava automatskoga gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj, II. faza.

Javno otvaranje ponuda održano je 17. rujna 2020., te su zaprimljene dvije ponude: tvrtke Elektrocentar Petek u vrijednosti od gotovo 19,3 milijuna kuna i tvrtke Inel-Montaža u vrijednosti od gotovo 21,5 milijuna kuna.  

"Uprava JANAF-a je na sjednica održanoj danas, 16. listopada 2020. godine, iskoristila pravo da iz opravdanih razloga, navedenih u uvjetima nadmetanja, može poništiti provedeno javno nadmetanje bez ikakve odgovornosti za troškove i štetu ponuditelja. Ti uvjeti navode kako se nametanje može poništiti ako nijedna ponuda ne udovoljava zahtjevima Dokumentacije za nadmetanje, ako je cijena najpovoljnije ponude previsoka, ako je cijena najpovoljnije ponude viša od planiranih sredstava, ako se ocijeni da se na tržištu može postići niža cijena, odnosno povoljniji uvjeti nabave ili zbog naknadno promijenjenih okolnosti", priopćili su iz JANAF-a.

Inače, tvrtka Elektrocentar Petek jedna je od glavnih aktera afere namještanja poslova u JANAF-u, Velikoj Gorici i Novoj Gradiški. Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima. Među osumnjičenima za primanje i davanje mita su bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević i vlasnik Elektrocentra Petek, Krešo Petek.

Mediji su objavili i da je velikogorička Vodoopskrba poništila natječaj zbog kojega su u pritvoru završili velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te Krešo Petek i njihovi suradnici.

Riječ je o natječaju za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava, čija je procijenjena vrijednost iznosila 97,3 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji istražitelji sumnjaju da je namješten kako bi ga dobila Petekova tvrtka.

Elektrocentar Petek za taj je posao ponudio 118,8 milijuna bez PDV-a, a druga pristigla ponuda, i to Strabaga, iznosila je 139,9 milijuna kuna bez PDV-a.

P.hr/I.G.