JANAF ostvario rekordne poslovne rezultate

23. veljače 2021.

Foto: Janaf

Jadranski naftovod (JANAF) ostvario je prošle godine netodobit od 288,1 milijun kuna, što je 10 posto više u u odnosu na 2019. godinu te ukupne prihode od 790 milijuna kuna ili 10,6 posto veće, što su najbolji JANAF-ovi poslovni rezultati od osnivanja.

U 2020. godini ostvarena je brutodobit u iznosu od 351,6 mil. kuna i veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 9,9 posto te netodobit u iznosu od 288,1 mil. kuna koja je veća za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi od temeljne djelatnosti - transporta te skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 mil. kuna i veći su za 14,3 posto od ostvarenja prethodne godine, navodi se u priopćenju.

Više od 66 posto prihoda iz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 milijuna kuna, ostvareno je u poslovanju s inozemnim kupcima. JANAF 46 posto prihoda od skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot-tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkoga mediteranskog bazena, kaže se u priopćenju.

Prošle godine kompanija je vlastitim sredstvima investirala više od 492 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu. Društvo je također ostvarilo visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je eliminiran znatan dio potencijalnih poslovnih rizika te osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje.

"Unatoč poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini, uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate, ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta te optimalnim i pravodobnim odlukama nove Uprave Društva. Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze ponajprije iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u posljednjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu te skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu", komentirao je predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić.

Ističe da je nova Uprava pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja, što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj.

"S optimizmom očekujemo nastavak ovoga profitabilnog poslovnog ciklusa jer će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima", poručio je Adanić.

Zaključuje da je u tijeku izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju.

P.hr/I.B.