EIF osigurao jamstva za financiranje hrvatskih MSP-ova

28. travnja 2021.

Foto: Shutterstock

Europski investicijski fond (EIF), kao sastavni dio Grupe Europske investicijske banke (EIB), osigurat će jamstva vrijedna 140 milijuna eura za Erste Grupu u Hrvatskoj, koja će im omogućiti stvaranje portfelja u iznosu od 200 milijuna eura za financiranje hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) radi ublažavanja gospodarskih posljedica pandemije COVID-a 19.

Jamstva EIF-a proistječu iz Paneuropskoga jamstvenog fonda (EJF), 25 milijardi eura vrijednoga jamstvenog instrumenta koji je EIB Grupa uspostavila 2020. radi ubrzanja oporavka europskoga gospodarstva od krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19, očuvanja radnih mjesta i osiguravanja prijeko potrebne likvidnosti za europske MSP-ove.

Riječ je o prvoj transakciji u okviru EJF-a u Hrvatskoj, jednoj od 21 države članice EU-a koje sudjeluju u EJF-u i koriste se pogodnostima koje nudi. Ova jamstva omogućit će Erste Grupi u Hrvatskoj da malim i srednjim poduzećima ponudi kredite i financiranje leasinga pod povoljnijim uvjetima, među ostalim i uz niže kamatne stope ili dulja razdoblja počeka, odnosno blaže kolateralne zahtjeve ili produljene rokove dospijeća.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjednik Upravnog odbora EIF-a, koji je odgovoran i za poslovanje Grupe EIB-a u Hrvatskoj, izjavio je da Erste Hrvatska i EIB danas prvi put tu potporu odobravaju domaćim poduzećima u Hrvatskoj.

"EJF je plod žurnog odgovora Grupe EIB-a na pandemiju. Taj fond tek je jedan u nizu mehanizama potpore koje je EIB ponudio državama članicama EU-a radi ubrzanja gospodarskog i društvenog oporavka EU-a. Zahvalio bih Vladi Republike Hrvatske na odluci o sudjelovanju u EJF-u, čime je danas omogućeno sklapanje ovoga posla", kaže Scannapieco.

"Ova prva transakcija pod EJF-om dobra je vijest za hrvatske MPS-ove. Europski investicijski Fond radi na olakšanju i poboljšanju pristupa financiranju za hrvatske MPS-ove kako bi potaknuo brzi oporavak od COVID krize. EJF je savršeni alat za to", kazao je Alain Godard, izvršni direktor Europskoga investicijskog fonda.

Pomoć tvrtkama da prebrode krizu

"Zadovoljstvo nam je vidjeti prvu potpisanu transakciju pod EJF-om u Hrvatskoj. Zajedno s drugim državama članicama Europske unije, na samom početku neviđene krize prošle godine, odobrili smo jedinstveni skup mjera pomoći europskom gospodarstvu. EJF, osnovan unutar EIB Grupe, ključni je element ovoga kriznog paketa mjera. Jamstva EJF-a predstavljaju jedinstvenu priliku za osiguravanje dodatnih financijskih sredstava malim i srednjim poduzećima kako bi im se pomoglo premostiti trenutnu krizu. Radujemo se daljnjim transakcijama EJF-a u Hrvatskoj i njihovoj uspješnoj implementaciji u korist hrvatskoga gospodarstva", kazao je Zdravko Marić, ministar financija u Vladi Republike Hrvatske. 

Zdravko Marić

Zdravko Marić / Foto: Twitter Vlada

Boris Centner, član Uprave Erste banke Hrvatska, izrazio je zadovoljstvo time što su postali prva banka partner unutar EIB-ova Paneuropskog jamstvenog fonda.

"Dosad smo suradnjom s EIB-im i EIF-om plasirali ukupno 390 milijuna eura svojm klijentima. Potpora malim i srednjim poduzetnicima, koji ujedno predstavljaju i važne generatore rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših temeljnih strateških odrednica. Uz pomoć ovoga garancijskog instrumenta svojim ćemo klijentima pružiti podršku kreditima za likvidnost i investicijskim kreditima te im uz povoljnije uvjete omogućiti brzu i jednostavnu realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u budućem razdoblju", kazao je Centner.

Odobravanjem sredstava osiguranih jamstvima iz EJF-a, Erste Grupa u Hrvatskoj moći će hrvatskim MSP-ovima ponuditi kredite i financiranje leasinga pod povoljnijim uvjetima, čime će poduzećima osigurati raspolaganje dostatnim sredstvima za ublažavanje gospodarskih posljedica krize uzrokovane pandemijom te nastavak rasta i razvoja u srednjoročnom do dugoročnom razdoblju.

P.hr/I.B.