Jadroplov prihvatio ponude 12 ponuditelja

2. rujna 2021.

Foto: Jadroplov

Uprava Jadroplova prihvatila je 12 različitih ponuda ulagatelja koji bi upisali ukupno 1.585.000 novih dionica, a njima će biti ponuđeno da ih upišu po cijeni od 26 kuna po dionici, čime bi taj sliptski brodar u dokapitalizaciji prikupio 41,21 milijun kuna. 

Jadroplov je objavio da je na javni poziv za dokapitalizaciju zaprimio 13 urednih ponuda, od čega je jedna od brodarske kompanije za preuzimanje cijele emisije i 12 različitih ponuda za preuzimanje manjinskih udjela. Sve ponude su bezuvjetne i glase na svotu od najmanje milijun kuna, u skladu s propisanim uvjetima. U toj su objavi naveli i da su zaprimljene i dvije ponude za preuzimanje, koje nisu sačnjene ni upućene u skladu s javnim pozivom te da one, kod činjenice da emisija nije ugrožena, neće biti uzete u obzir, odnosno bit će isplaćene.  

Tako je Uprava odbila ponudu tvrtke UME Shipping LLC, a kao nevažeće odbacila je ponude Tankerske plovidbe i Delos Asset Acquisitiona II LLC.

Prihvaćene su ponude Agram Investa za upis 500.000 dionica, Slavonskog zatvorenoga alternativnog investicijskog fonda (SZAIF) za upis 300.000 dionica, Maverick Wealth Managementa za 200.000 dionica, Jadran kapitala za 160.000 dionica, Krešimira Dadića za 80.000, a tvrtke Strukturiranje i Ane-Marije Mamić za po 60.000 dionica.

Prihvaćene su i ponude Ante Grubišića i Emila Mihaline za upis po 50.000 dionica, tvrtke Vitom commerce za 45.000 dionica te Siniše Lušića i Joze Dadića za upis po 40.000 dionica.

Uprava Jadroplova "jednoglasno je odlučila da će prihvaćenim ponuditeljima biti upućena protuponuda za upis dionica po cijeni od 26 kuna po dionici, uz mogućnost zadržavanja broja dionica ili razmjerno smanjenje broja dionica uz zadržavanje ukupnih iznosa u izvornoj ponudi".

Jadroplov je u drugoj polovici srpnja objavio javni poziv za dokapitalizaciju i upis novih dionica, a temeljem odluke glavne skupštine Jadroplova od 11. studenoga 2019. godine. Tom je odlukom, naime, skupština dala ovlast Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljeni kapital do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica te odobri strateškom partneru da te nove dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Nadzorni odbor Jadroplova je na sjednici održanoj 18. lipnja ove godine ovlastio Upravu da poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica do ukupne nominalne vrijednosti dionica od 20 milijuna kuna odnosno suglasio se s izdavanjem ukupno do dva milijuna dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna po dionici.

Također je utvrdio i najmanju cijenu po kojoj će se prodavati nove dionice, uz ovlast Upravi da utvrdi i višu cijenu. Inače, Jadroplov je trenutno u većinskom vlasništvu države, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 70,4 posto dionica.

 

Hina/P.hr