Jadran Gračić ponovno pobjednik Bisera mora

14. travnja 2019.

Biser mora

Dvadesetosmogodišnji Imoćanin Jadran Grančić, šef kuhinje splitskog hotela Park, drugi je put osvojio titulu najboljega kuhara Bisera mora. Riječ je o najvećem kulinarskom natjecanju u Hrvatskoj, koje je održano u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a okupilo je više od 250 kuhara iz 21 zemlje. Na Biseru mora natjecali su se polaznici srednjih i viših ugostiteljskih škola te profesionalni kuhari pojedinačno ili u timovima. Uz to, tijekom četiri dana festivala održano je prvo natjecanje pizzaiola Bisera mora, niz master-classova koje su vodili vrsni kuhari Francuske, Malte, Albanije i Hrvatske, bilo je prezentacija nacionalnih gastronomija država sudionika te mnoštvo drugih popratnih gastro i eno događanja.

Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu - kuhanje s namirnicama iznenađenja koje im je dao organizator uoči natjecanja. Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić, dobitnica brojnih kulinarskih nagrada iz Zagorja. Nagrade su im dodijeljene na velikoj završnoj svečanosti uz koncert Četiri tenora.

"Prije finala osvojio sam zlata za jela s janjetinom i ribom, a ostao sam pomalo neshvaćen u kategoriji modernih jela sa svojom dekonstrukcijom rižota od sipe i tu sam dobio srebro. Inače se nikad ne pripremam za natjecanja, ne vježbam jela prije, nego ih sva radim prvi put kad se natječem. U black boxu, ponukan dosadašnjim iskustvom, pazio sam na to što i kako rade ostala četiri finalista. Zadatak nam je bio skuhati rižoto sa škampima i kozicama, a vidio sam da rade po jedan rižoto te sam se odlučio napraviti dvije varijante te smatram da sam tu stekao prednost, ponudivši više nego ostali", kazao je Grančić.

U drugom slijedu finalisti su za glavno jelo spravljali bakalar, riblju mlač i kapare, a tim je sastojcima Grančić dodao i vrhnje za šlag te, kako kaže, dobio "umami". Za desert finalisti su morali iskoristiti jagode, maslinovo ulje i med, od čega je Grančić napravio slasticu od toplih jagoda koju je oblikovao modelom za izradu puzzli.

Dodajmo, Grančić je posljednjih godinu i pol dana šef kuhinje u splitskom hotelu Park s pet zvjezdica, a učio je zanat u restoranima zagrebačkih hotela Sheraton i Antunović, kuhao je i kod Graše u Splitu, a nakon toga ostvario uzlet u kuhinji makarskog restorana Jež. Prije Parka bio je i food manager hotela Medora u Podgori. Spomenimo da je Jadran osvojio sva ŠKMER-ova natjecanja. Počeo je krajem 2016. s prvom nagradom na Dioklecijanovoj amfori, zatim je odnio zlato na 3. Interregionalnom kupu kuhara europskih regija - IKKER 2017. u Makarskoj. Tri dana kasnije nastupio je kao član tročlane reprezentacije ŠKMER-a na međunarodnom natjecanju 2. Aegean culinary champions cup u Turskoj gdje su osvojili srebro. Zatim je pobijedio i na 12. Biseru mora.

Titulu juniorskog prvaka ovogodišnjeg Bisera mora obranio je Dragutin Mandić, mladi kuhar iz Vranjica, što je bilo prvi put da je netko u 14 godina održavanja ove manifestacije uspio osvojiti istu titulu. U timskom natjecanju pobijedili su također Dalmatinci – ekipa Kap uja koju su sačinjavali Mate Đuzel, Maša Zeleni i Ante Rubić.

Jozo Vrdoljak