Hrvatski izvoz u Češku raste unatoč pandemiji

16. rujna 2020.

Foto: HGK

Mogućnosti suradnje hrvatskih i čeških tvrtki velike su, posebice u području prerađivačke industrije, energetike, graditeljstva, turizma, poljoprivrede i prometa, istaknuto je na Hrvatsko-češkim poslovnim susretima koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora. Prošle godine robna razmjena iznosila je oko 870 milijuna eura i blago je pala u odnosu na prethodnu godinu, a u prvom polugodištu ove godine smanjena je za sedam posto, posebno zbog pandemije koronavirusa.

"Izvoz Hrvatske u Češku porastao je u prvih šest mjeseci 2020. za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a najviše izvozimo lijekove, namještaj i aluminijske ploče. Brojna su područja za dodatni razvoj suradnje - od poljoprivrede, industrije, energetike, infrastrukture, investicija i zajedničke prisutnosti na trećim tržištima, do suradnje u korištenju fondova EU-a", rekao je pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Ante Perica.

Ante Perica Ante Perica / Foto: HGK

Voditelj odjela za trgovinu i gospodarstvo u Veleposlanstvu Češke Republike u Republici Hrvatskoj Petr Kašička istaknuo je kako je 2020. loša godina za gospodarstvo u cjelini, ali odlična kad je riječ o nanotehnolgiji jer njome se na mnogo načina možemo koristiti u ovoj pandemiji.

"Riječ je o nevjerojatnoj tehnologiji koja ima nezamisliv potencijal primjene u svim industrijama, a upravo je taj put od laboratorija i istraživanja do praktične primjene najvažniji. Zato smo danas ovdje, da vas upoznamo s mogućnostima koje nanotehnologija nudi", izjavio je Kašička.

Petr Kašička Petr Kašička / Foto: HGK 

Voditelj poslovnog razvoja za napredne industrijske tehnologije za Czech Invest Robert Keil predstavio je kapacitete Češke u području nanotehnologije.

"Mnoge industrije danas stagniraju zbog koronavirusa, osim medicinske, a tu brojne tvrtke koje se bave nanotehnologijom inoviraju i šire proizvodnju. Češka je vrlo napredna u tom području, imamo centre za istraživanje i razvoj, bogatu industrijsku tradiciju i know-how i u nanotehnologiji i u mnogim drugim sektorima", poručio je Keil.

Robert Keil Robert Keil / Foto: HGK

U sklopu Foruma održana je prezentacija čeških proizvođača i pružatelja usluga iz područja nanotehnologije i B2B sastanci radi otvaranja mogućnosti za uspostavu snažnije suradnje hrvatskih i čeških tvrtki i institucija.

Draško Marinac iz tvrtke Lach-Ner, koja se bavi proizvodnjom kemikalija i u Češkoj posluje već dugi niz godina, ističe kako je korona na njihovo poslovanje djelovala pozitivno. "Stanje je u industriji vrlo dobro, trenutačna kriza uzrokovana COVID-om 19 nije negativno utjecala na poslovanje, dapače, zbog proizvodnje dezinficijensa prihodi su rasli u odnosu na 2019. godinu. Mi iz pogona u Češkoj izvozimo u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Srbiju, BiH, Estoniju, Njemačku itd.", kazao je Marinac dodavši kako su na Forum došli da bi u razgovorima s partnerima istražili dodatni potencijal za suradnju.

P.hr/I.G.