Izvoz hrvatskih proizvoda kroz SPAR i dalje raste

2. kolovoza 2021.

Foto: SPAR

Izvoz hrvatskih proizvoda kroz SPAR prodajnu mrežu u Austriji, Italiji i Sloveniji i dalje raste. U prvih šest mjeseci 2021. vrijednost izvoza putem SPAR-a iznosila je gotovo 370 milijuna kuna, te se može reći kako će i ova godina biti rekordna. U prvom dijelu 2021. kroz trgovine SPAR-a najviše je rastao izvoz ribe, prerađevina s istarskim tartufima, ali i bureka.

Iz ove grupacije ističu kako to potvrđuje da su iznimno jak partner za hrvatske proizvođače za izvoz hrvatskih proizvoda u Europsku uniju. Najveći porast, čak više od 10 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, bilježi izvoz u Sloveniju, a iza nje slijedi Austrija s porastom od 7,4 milijuna kuna.

"U SPAR-u Hrvatska smo ponosni što se, osim velikih, i mali proizvođači sve više probijaju na europskim tržištima. Kontinuirani porast prodaje hrvatskih proizvoda još je jedna potvrda njihove kvalitete koju europski kupci znaju prepoznati", rekao je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

Helmut Fenzl, Helmut Fenzl/ Foto: SPAR

Porast je izvoza manjih tvrtki i onih sa specifičnim proizvodima iz Hrvatske poput bureka. Tako je iznenađujuća prodaja bureka samo u jednom INTERSPAR hipermarketu u Salzburgu koje doseže gotovo 200 komada dnevno.

U Italiji raste izvoz proizvoda Zigante, dok proizvodi tvrtke Alden male obiteljske tvrtke iz Istre koja proizvodi SPAR Premium bakalar na bijelo i bakalar na bijelo s maslinama bilježi rast od 50 posto.

Izvoz Cromarisa u Sloveniju je u odnosu na prošlu godinu porastao za 35 posto. U Sloveniji raste i izvoz domaćih mesnih prerađevina s tartufima tvrtke Pisinium koja bilježi rast od čak 40 posto. Raste i izvoz proizvoda iz neretvanske tvrtke Mandarinko koja u slovenskom SPAR-u prodaje mandarine, lubenice i češnjak.

 

 

P.hr/I.G