Izraelsko-kineski konzorcij dostavio ponudu za Aluminij

18. listopada 2019.

Foto: Aluminij

Izraelsko-kineski konzorcij, kojega čini grupacija M.T. Abraham poduzetnika i vlasnika nogometnoga kluba "Hapoela" iz Tel Aviva Amira Grossa Kabirija te kineski gigant CMEC dostavili su vlastima Federacije BiH ponudu o preuzimanju u srpnju ugašenoga mostarskog Aluminija i ponovnom pokretanju proizvodnje, prenosi mostarski Dnevni list pozivajući se na izvore bliske Vladi Federaciji BiH.

Predstavnici izraelskih i kineskih investitora predstavili su užem sastavu vlade biznis-plan ponovnog pokretanja proizvodnje, navodi list. M.T. Abraham i CMEC ponudili su ulaganje od oko 200 milijuna eura, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje opskrbe električnom energijom te otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od aluminija. Uz to, u roku od godinu dana ovi investitori obvezali su se vratiti sve radnike na njihova radna mjesta. U toj ponudi dostavljenoj vladi traži se od Federacije BiH subvencioniranje dijela cijene električne energije dok elektrana za potrebe Aluminija ne bude izgrađena.

Vlada Federacije BiH, prema Dnevnom listu, zbog opširnog materijala jučer nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu konzorcija, pa se očekuje da će se o toj ponudi očitovati na jednoj od sljedećih sjednica.

Zajedno s tom ponudom zainteresiranost za kupnju kompanije Aluminija iz Mostara izrazila je kompanija WAQT Trade LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, o kojoj su mediji u BiH navodili kako uopće nije ozbiljan investitor.

Posrnuli mostarski div Aluminij prestao je raditi nakon što je isključen s naponske mreže početkom srpnja zbog golemih dugovanja koji su premašili 200 milijuna eura. Ova je tvrtka plaćala iznimno visoku cijenu električne energije i sirovina te imala loše ugovore s dobavljačima.

Nedavno je 500 radnika Aluminija proglašeno tehnološkim viškom te je ostalo angažirano 380 djelatnika koji čekaju eventualne investitore kako bi kompanija ponovno nastavila s radom. Ako se do početka iduće godine to ne dogodi, i ostali radnici će dobiti otkaz i otpremnine, a Aluminij će otići u stečaj.

 

Hina/P.hr