Izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u e-savjetovanju

21. studenoga 2020.

Foto: Vlada Twitter
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom trenutno je u fazi elektroničkog savjetovanja s javnošću (e-savjetovanja), a primjedbe, komentari i prijedlozi mogu se dostaviti do 1. prosinca 2020. godine.
 
Nepoštene trgovačke prakse pojavljuju se kao jedna od posljedica nejednake gospodarske snage dionika u lancu opskrbe hranom. One najviše pogađaju poljoprivrednike, male i srednje tvrtke kao najslabiju kariku u lancu, ali i mala i srednja poduzeća u preradi. 
 
"Posljednjih mjeseci vodili smo razgovore sa svim dionicima lanca opskrbe hranom. Smatramo da je naš prijedlog izmjena i dopuna Zakona konstruktivan, provediv u praksi i da pruža puno veću razinu zaštite svim karikama u lancu. Rješavamo pitanje akcijskih prodaja osjetljivih proizvoda jer je upravo na taj segment nepoštenih praksi bilo najviše primjedbi javnosti i primarnih proizvođača. Predlažemo i visoke novčane kazne za prekršitelje, no cilj nije kažnjavati već mijenjati način poslovanja i razmišljanja kako bismo imali uređene, poštene i ravnopravne poslovne odnose. Važno nam je da se uključite u raspravu o ovom prijedlogu te vas pozivam da nam dostavite svoje komentare, prijedloge i mišljenja", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Proširen popis nepoštenih trgovačkih praksi

Osim preuzimanja smjernica Direktive EU izmjenama je proširen obuhvat proizvoda i obveznika primjene Zakona te je proširen popis nepoštenih trgovačkih praksi s ciljem osiguravanja učinkovitijeg postupanja i suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi. 
 
Uvode se nove odredbe koje zabranjuju prodaju osjetljivih proizvoda po prodajnoj cijeni koja je za krajnjeg potrošača niža za više od 34 posto od krajnje prodajne cijene, te zabrana akcijske prodaje osjetljivog proizvoda dobavljača koja premašuje razinu od 25 posto količinskog obima  ili  vrijednosti  robe prema ugovoru. 
 
Novčanim kaznama kažnjavat će se počinitelje povreda prema ovom Prijedlogu zakona, iako je glavni cilj utvrđenih kazni njihov odvraćajući utjecaj. Time će se nastala neravnoteža u poslovnim odnosima između dionika u lancu opskrbe hranom vratiti u nužno normalne uvjete jednakopravnosti.
P.hr/I.G.