Poslodavac više ne mora plaćati doprinose na testiranje na koronu

21. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Porezna uprava izvijestila je kako je na snagu stupila nova izmjena i dopuna Pravilnika o provedbi Općega poreznog zakona, a koja se odnosi na oporezivanje dohotka. Naime, propisano je da se trošak laboratorijskog ispitivanja uzročnika zarazne bolesti što ih poslodavac omogućuje radnicima koji ostvaruju plaću, a u interesu obavljanja djelatnosti poslodavca, ne smatra primitkom po osnovi nesamostalnog rada, odnosno plaćom.

"Na temelju te odredbe testiranje bi se smatralo troškom poslodavca, ali ne i plaćom u naravi, stoga ne bi postojala obveza obračuna javnih davanja. Zbog toga ne postoji ni obveza iskazivanja navedenog u obrascu JOPPD kao oporezivog niti novoga neoporezivog primitka", pojašnjavaju iz Porezne uprave.

Također, produljen je rok za primjenu obračunske kategorije pri uvozu te se za uvoz dobara obavljen do uključivo 31. prosinca 2020. smatra da je porez na dodanu vrijednost pri uvozu plaćen, ako ga porezni obveznik upisan u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost prema posebnom propisu iskaže kao obvezu u prijavi poreza na dodanu vrijednost.  

P.hr/I.G.