Izdani trezorski zapisi u vrijednosti 1,2 mlrd eura, uz negativnu kamatnu stopu

4. svibnja 2021.

Foto: Shutterstock/P.hr

Ministarstvo financija na aukciji prodalo 1,2 milijarde eura vrijedne trezorske zapise, što je za 200 milijuna eura više od planiranoga, a plasirani su uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto.  Ususred dospijeću "čistog" trezorskog zapisa u vrijednosti 1,035 milijarde eura, Ministarstvo je na upis ponudilo trezorske zapise u vrijednosti milijardu eura. 

Financijske institucije podastrle su ponude u vrijednosti oko 1,44 milijarde eura, a Ministarstvo financija je prihvatilo ponude u iznosu 1,2 milijarde eura.

Ti su eurski trezorski zapisi izdani s rokom dospijeća od godinu dana, uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca izraženih u eurima krajem listopada 2020. godine. 

Najnovijim izdanjem "čisto" eurskih trezorskih zapisa, Ministarstvo financija će refinancirati trezorski zapis u eurima vrijednosti nešto veće od milijardu eura, koji je izdan prije godinu dana i koji je imao pozitivnu kamatnu stopu od 0,06 posto. 

Uz istovremeno dospijeće trezorca od 1,035 milijardi eura, saldo upisanih trezorskih zapisa povećava se za 164,85 milijuna eura, odnosno s 1,035 na 1,2 milijarde eura, napominju iz Ministarstva financija. 

Sljedeću aukciju trezorskih zapisa najavljuju za 18. svibnja putem Bloomberg aukcijskog sustava

Hina/P.hr