Izazovi u doba koronakrize traže od tvrtki fleksibilnost i brzinu prilagodbe

4. svibnja 2020.

Ivana Krajinovic/Foto:EY

Istraživanja što ih je revizorsko-konzultantska tvrtka EY provela među financijskim direktorima tvrtki koje posluju u Hrvatskoj pokazuje da više od polovice ispitanika očekuje da će kriza uzrokovana COVID-om 19 trajati između šest i 12 mjeseci, dok njih 61 posto očekuje utjecaj na određene dijelove poslovanja.

"COVID-19 donosi neizvjesnost i izazove svakom poslovanju, a posljedice na gospodarstva diljem svijeta već su prisutne. Hrvatska se, tako, ponovno suočava s ogromnim izazovom koji zahtijeva kontinuirano praćenje kako bi se odluke mogle donositi razumno, a posljedice krize minimizirati. Radi boljeg razumijevanja stavova i razmišljanja te dobivanja jasnije slike poslovanja u okolnostima COVID-a 19, proveli smo istraživanje među financijskim direktorima tvrtki koje posluju u Hrvatskoj", objašnjava mlađa partnerica u Odjelu revizije i voditeljica usluga financijsko-računovodstvenog savjetovanja u EY-u Hrvatska Ivana Krajinović.

Istraživanje je pokazalo kako su dosadašnji ciljevi i planovi tvrtki stavljeni u drugi plan, a fokus preusmjeren na adresiranje novih izazova, pri čemu ključne postaju fleksibilnost i brzina prilagodbe novim okolnostima.

"Poslovanje u okolnostima COVID-a 19 prilično je izazovno za sve tvrtke te je ključno razumjeti poteškoće s kojima se poduzetnici susreću kako bismo im suradnjom pomogli u izgradnji boljega poslovnog okruženja i očuvanju radnih mjesta, zajedno s njima minimizirali utjecaj krize i u konačnici tako pomogli cjelokupnomu hrvatskom gospodarstvu. S obzirom na značajnost utjecaja COVID-a 19 na gospodarstva cijeloga svijeta, oprez financijskih direktora u potpunosti je opravdan", komentira Ivana Krajinović.

Poslovanje u okolnostima pandemije koronavirusa

Na pitanje koliko dugo očekuju da će kriza uzrokovana COVID-om 19 trajati, 55 posto ispitanika odgovara šest do 12 mjeseci, dok 38 posto njih na situaciju gleda nešto optimističnije i vjeruje da će kriza završiti unutar tri mjeseca. Kada su u pitanju negativne posljedice COVID-a 19 na tržište kapitala, 54 posto financijskih direktora očekuje da će kriza na tržištu kapitala trajati 12 do 24 mjeseci, a 30 posto njih predviđa trajanje od šest do 12 mjeseci. Posljedice na hrvatsko gospodarstvo osjetit će se jednu do dvije godine, smatra 46 posto ispitanika, a da će se osjećati dvije do pet godina predviđa njih 43 posto.

Na vrhu liste problema koje financijski direktori smatraju najznačajnijima kad je riječ o COVID-u 19 nalazi se potencijalna globalna recesija, i to smatra njih 82 posto, nakon čega slijedi financijski utjecaj, uključujući učinke na rezultate poslovanja, buduća razdoblja te likvidnost i kapitalni resursi.

Na pitanje koliko su trenutno pogođeni krizom uzrokovanom COVID-om 19, ispitanici u najvećem postotku odgovaraju kako očekuju utjecaj na određene dijelove poslovanja i detaljno ih prate, njih 61 posto, dok 30 posto njih očekuje znatan utjecaj na poslovanje, zbog čega su veoma zabrinuti.

Nadalje, 73 posto ispitanika očekuje smanjenje prihoda odnosno dobiti kao posljedicu krize.

Direktori financija u idućim mjesecima očekuju povećanu potrebu za zaštitom radnika, što se odnosi, primjerice, na politike bolovanja, potom očekuju promjene u strukturi zaposlenih, dok je na trećemu mjestu otpuštanje radnika.

Istraživanje pokazuje kako su tvrtke brzo prilagodile poslovanje novonastaloj situaciji s COVID-om 19: 52 posto ispitanika tvrdi da im je za to trebalo dva do četiri tjedna, dok 45 posto njih kaže kako su poslovanje prilagodili u tjedan dana. Situaciju je 52 posto ispitanika iskoristilo kako bi se okrenuli novim IT tehnologijama. 

corona,rukavice,novac,kune,hrvatski,10,deset

Kada je u pitanju likvidnost, čak je 96 posto ispitanika prije COVID-a 19 radilo redovite projekcije novčanih tokova na kvartalnoj bazi ili češće, dok trenutno 64 posto njih to radi na tjednoj bazi. „Veliki je fokus stavljen na očuvanje novčanog toka, a prioritet upravljanja novcem stvara operativni pritisak na široki raspon tvrtki – ne samo na one s brzim optjecajem novca, nego i na one koje posluju, primjerice, u transportnoj i ugostiteljskoj industriji gdje je potražnja za uslugama gotovo nestala“, objašnjava Ivana Krajinović.

Pozitivno je to što je 69 posto ispitanika u mogućnosti financirati poslovanje u uvjetima COVID-a 19 duže od tri mjeseca, u odnosu na 27 posto njih koji to mogu do tri mjeseca, odnosno četiri posto koji mogu financirati poslovanje do mjesec dana. Većina ispitanika, njih 61 posto, ne vjeruje da će COVID-19 utjecati na proces financijskog izvještavanja u njihovoj tvrtki.

"Ciljevi i planovi koje su tvrtke imale prije krize sada su stavljeni u drugi plan jer je fokus na adresiranju novih izazova koje je kriza donijela, čime je ponovno naglašena važnost fleksibilnosti tvrtki i brzine prilagodbe novim okolnostima. Samo one koje budu najfleksibilnije i koje će se najbrže prilagoditi novim uvjetima poslovanja izvući će najbolje iz krize, a za mnoge to će značiti i promjenu u strategiji poslovanja", zaključuje Ivana Krajinović.

 

P.hr/I.G.