Izazovi transportne industrije u budućnosti

1. rujna 2022.

Foto: Pixabay

U transportnoj industriji kriza izazvana pandemijom koronavirusa, iako traje više od dvije godine, još uvijek je aktualna, a gospodarstvo se uskoro suočava s novom energetskom krizom i rastućom inflacijom u cijelom svijetu.

Upravo su ovi, ali i drugi izazovi odredili važnost spremnosti na fleksibilnost u logistici transportnih rješenja. Potreba za prilagodbom ususret promjenama dodatno je dobila na značaju i tu leži glavna snaga transportnih kompanija.

Novi poslovni trendovi javili su se posvuda u gospodarstvu, a zbog velikih gubitaka uoči COVID-a mnoge su korporacije preselile svoju proizvodnju izvan Kine i potražile alternativne dobavljače, što je dovelo do pozitivne promjene širenja na druga tržišta.

Konkretno u automobilskoj industriji, zemlje jugoistočne Europe, poput Hrvatske, gdje se također može pružiti relativno jeftina radna snaga, postale su atraktivne za investicije, a samim time povećala se i potražnja za novim transportnim rutama. Kao odgovor na to, logistika će pratiti sve promjene i u skladu s njima razvijati nove usluge.

Izazov pronalaska vozača

Posljednjih godina razvio se velik broj zanimanja, a unatoč navedenim izazovima i mogućnostima, sve je manji interes za transporte. Kako bi i u ovom području tvrtka cargo-partner bila konkurentna, kontinuirano prikupljaju povratne informacije s tržišta rada i nastoje već u ranoj fazi prepoznati što je zaposlenicima važno.

"Situacija je prilično neizvjesna, ali može se primijetiti da koraci vladajućih tijela u svijetu idu prema tome da se vozačima osiguraju što bolji uvjeti. Nije lako kompenzirati sve poteškoće koje ovo zanimanje nosi jer je riječ o vrlo odgovornom i napornom poslu koji podrazumijeva velike psihofizičke napore, česte boravke na terenu i suočavanje s brojnim propisima i pravilima koja su se svakodnevno mijenjala, posebice tijekom pandemije", ističe se iz tvrtke cargo-partner, odakle navode i kako je zbog toga ključno ulaganje u razvoj stručnoga kadra, obuku i usavršavanje.

P.hr