Izabran EY svjetski poduzetnik godine

11. lipnja 2021.

Foto: EY

Jung-jin Seo, osnivač i vlasnik biofarmaceutske tvrtke Celltrion, novi je EY svjetski poduzetnik godine. Jung-jin prestižnu je titulu osvojio u konkurenciji 45 nacionalnih pobjednika iz 38 zemalja svijeta među kojima se nalazio i hrvatski predstavnik. O snazi i značaju poduzetnika koji su ove godine sudjelovali u svjetskom izboru govore i njihovi kombinirani prihodi od 20,2 milijarde dolara te ukupno 148.950 zaposlenih u njihovim tvrtkama.

Drugu godinu zaredom završnica najprestižnijega svjetskog programa nagrađivanja poduzetnika održala se online i putem prijenosa na globalnom TV kanalu CNBC, a hrvatski predstavnici u program su se uključili izravno iz Zagreba.

Hrvatsku i domaće poduzetništvo na ovogodišnjoj svjetskoj smotri najuspješnijih predstavljali su Hrvoje Josip Balen, Mislav Balković i Tomislav Dominković, čelni ljudi tvrtke Algebra. Ovaj trojac mjesto na svjetskoj završnici osigurao je nakon osvajanja nagrade hrvatskog EY Poduzetnika godine u studenome protekle godine.

Ovogodišnji pobjednik Seo znao je vrlo malo o znanosti prije nego što je 2003. osnovao tvrtku za biofarmaceutske proizvode. Nakon što je čuo kako znanstvenik govori o budućnosti medicine, napustio je posao u automobilskoj industriji te u dobi od 45 godina osnovao Celltrion. Danas je Celltrion globalna farmaceutska tvrtka, koja razvija revolucionarne lijekove za liječenje raka, autoimunih bolesti i COVID-a 19, vrijedna više milijardi dolara.

JungJin

Jung-jin Seo / Foto: EY

Jung-jin Seo vjeruje da je farmaceutska industrija dužna djelovati u interesu društva i svakog pojedinca, a naročito u razdoblju krize. Vođen tom idejom, Celltrion predvodi istraživanja i uporabu antitijela u liječenju COVID-a 19, tretman koji je i službeno odobren u Južnoj Koreji u veljači 2021. Seo, tako strastven u zaustavljanju pandemije i pomoći društvu, tretman antitijelima nudi svojim sunarodnjacima po proizvodnoj cijeni.

Slika iz Hrvatske otišla u svijet

Uživo iz Zagreba svjetsku završnicu su, uz hrvatske kandidate, organizatore i sponzore, pratili i Nenad Bakić, Saša Cvetojević te dosadašnji pobjednici Alan Sumina, Đuro Horvat, Mate Rimac i Silvije Kutić, koji na čelu s predsjednikom Uprave Atlantic Grupe Emilom Tedeschijem čine žiri hrvatskog izdanja programa.

"Razgovor sa žirijem uoči svjetske završnice bilo je zaista zanimljivo iskustvo, a pričali smo o održivom razvoju i utjecaju koji obrazovanje ima na sve sfere gospodarstva i društva. Sama nominacija, a zatim i pobjeda u nacionalnom programu pridonijele su afirmaciji obrazovanja kao djelatnosti u kojoj se može biti poduzetan. Obrazovanje se kod nas još smatra državnim poslom, naime, više od 90 posto obrazovanja jest državno, pa je biti privatnikom u obrazovanju samo po sebi neobično, a dodatno je zanimljivo biti još i poduzetan i uspješan. Nagrada EY Poduzetnik godine potvrdila je da netko taj naš trud, ideju i uspjeh vidi, vrednuje i promiče", rekao je Mislav Balković iz Algebre.

Hrvoje Josip Balen, Mislav Balković,Tomislav Dominković

Hrvoje Josip Balen, Mislav Balković i Tomislav Dominković / Foto:EY

Podsjetimo, trojac je izabran za hrvatskog EY poduzetnika godine u nikada brojnijoj konkurenciji od 55 kandidata iz 40 tvrtki. Algebra je danas najznačajniji obrazovni partner kompanija kao što su Microsoft, Google, Oracle, Cisco, Adobe, Red Hat, VMware i mnoge druge, a ujedno je istaknuta članica brojnih eminentnih akademskih inicijativa. Usmjereni su na visoko obrazovanje preddiplomske i diplomske razine, cjeloživotno obrazovanje te korporativna školovanja. Tijekom 21 godine postojanja obrazovne programe raznih vrsta u Algebri je završilo više od 120.000 ljudi, a godišnje različite smjerove i studije upiše 15.000 polaznika svih dobnih skupina.

Proglašenjem Jung-Jina EY svjetskim poduzetnikom godine završen je 21. ciklus programa, a svi zainteresirani koji znaju za uspješnu poduzetničku priču ili smatraju da bi poduzetnik iz njihove okoline bio idealan kandidat za nagradu, mogu ga predložiti putem službene web-stranice programa EY Poduzetnik godine za sudjelovanje u idućem nacionalnom programu.

P.hr/I.B.