Iz osobnog iskustva do finalnog učinkovitog proizvoda

3. lipnja 2021.

Mnoge žene diljem svijeta za utvrđivanje plodnih dana najčešće se koriste jednokratnim, skupim i nepraktičnim metodama, a neke od tih metoda zahtijevaju česte posjete ginekologu. Nakon četiri godine razvoja i testiranja, Maja Bujas kreirala je uređaj i aplikaciju za pouzdano i jednostavno određivanje plodnih dana te najbolje vrijeme za začeće. Naime, nakon odluke o zasnivanju obitelji, Maja i njezin partner proživjeli su stresno i iscrpljujuće iskustvo koje ju je potaknulo na razvijanje ovoga inovativnog uređaja.

"Me.mum jednostavno iz jedne kapi sline detektira i analizira razinu luteinizirajućeg hormona, a zbog tehnologije machine learning predviđa plodne dane – i sve to u tri koraka. Kap sline stavi se na uređaj, spoji sa smartphoneom, a aplikacija predvidi najbolje vrijeme za začeće", pojašnjava Maja navodeći kako je, uz pouzdanost, jedna od prednosti inovativnog fertility monitora ta da ga žene mogu upotrebljavati bilo kad, bilo gdje i u bilo koje doba dana koliko god puta je potrebno.

Me.mum već sad bilježi pozitivna iskustva korisnica koje su testirale prototip fertility monitora. Uređaj je detektirao kako ženama ovulacija ne počinje u danu koji im je predviđao menstrualni kalendar te su neke korisnice tek pomoću monitora me.mum uspjele točno odrediti svoje plodne dane iako su se prije koristile svim trenutačno dostupnim metodama detektiranja plodnosti, a neke su sada majke.

Ilijana Grgić / Franjo Maltar