Iz Brodosplita nova isporuka za Fincantieri

13. siječnja 2020.

Foto: Brodosplit

Nakon nedavne isporuke sekcije pramčanog dijela brodskog trupa, u Brodosplitu je obavljen ukrcaj dvije megasekcije za putnički kruzer koji se gradi u Monfalconeu, najvećem Fincantierijevom brodogradilištu u Italiji.

Radi se o sekcijama središnjeg i pramčanog dijela brodskog trupa, ukupne težine više od 900 tona čelika opremljenih raznim cjevovodima, vertikalnim komunikacijama, strojevima i uređajima, elementima veza i sidrenja, prolazima za energetiku i automatiku, grotlima i bokaportama. Jedna od sekcija oznake H2 jest sekcija dužine 23 metra, širine 33 i visine sedam metara te težine 392 tone, dok je druga sekcija megablok oznake Y3 sekcija dužine 29, širine 30 i visine 12 metara te težine 520 tona. Megablok središnjeg dijela broda ima četiri palube, a na montažu na brod u doku ide izravno s barže kojoj se transportira u Monfalcone. Na sekciji su odrađene pripreme za montažu putničkih kabina koje se nakon montaže mogu odmah montirati po palubama.

Ukrcaj je obavljen horizontalno navlačenjem na baržu s tri linije samohodnih modularnih transportera velike nosivosti, svaka pojedinačno s 20 osovina, a obavili su ga Brodosplitovi transporti i plovne dizalice specijalizirane za ovakvu vrstu transporta i manipulacija s ekstremno teškim teretima na kopnu i na moru.

Brodosplit sekcija

"DIV grupa ima jedan od najvećih inženjerskih potencijala u Hrvatskoj, odnosno više od 350 inženjera koji su generator razvoja u industriji kojoj smo na čelu. Brodovi koje mi gradimo prepoznatljiv su hrvatski proizvod, usudio bih se reći i jedini koji je vidljiv i prepoznatljiv globalno", istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Isporuka je nastavak višegodinje suradnje s jednom od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, grupacijom Fincantieri.

P.hr/J.V.