Više od 220.000 Hrvata ulaže u fondove

14. travnja 2019.

HGK

Svi oni koji bi željeli štedjeti u investicijskim fondovima, a ne znaju kako, imali su priliku dobiti sve informacije na za to predviđenom infopultu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Ususret Svjetskom danu investicijskih fondova, 19. travnja, Hrvatska gospodarska komora organizirala je edukativnu manifestaciju upravo kako bi približila investicijske fondove građanima i poslovnim subjektima te utjecala na podizanje razine financijske pismenosti u društvu.

Kako funkcioniraju, zašto ulagati u njih, koje su vrste investicijskih fondova, koji su izvori informacija te što bi trebalo znati prije početka ulaganja, bila su najčešća pitanja građana.

Investicijski su fondovi izvrstan financijski proizvod za dugoročnu štednju građana na tržištu kapitala, kaže Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK. "Jedan je od dokaza upravo i Svjetski dan investicijskih fondova koji upućuje na više od 200 godina dugu povijest zajedničkog ulaganja. Ova manifestacija jednom godišnje pokušava dodatno naglasiti naš proizvod i našu svrhu, a i potencijalnu korist za građane koji štede u fondovima", dodaje Krstulović.

Krajem 2018. u Hrvatskoj je bilo 96 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) s ukupnom imovinom od 19,1 milijarde kuna. Gotovo 224.000 hrvatskih građana ulaže u investicijske fondove, a njihovo prosječno ulaganje iznosi 50.600 kuna.

Usporedimo li broj građana koji su ulagali u investicijske fondove krajem 2015. godine, kada smo započeli s obilježavanjem Svjetskog dana investicijskih fondova i s provedbom financijske edukacije građana, s podacima na kraju 2018., vidljivo je da je broj građana koji ulažu u investicijske fondove porastao za 15,4 posto, kaže Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK. "Nadamo se da su i naše aktivnosti u području financijske pismenosti pridonijele tome", ističe Savić.

Aktivnosti podizanja razine financijske pismenosti građana provodit će se i tijekom svibnja, i to putem predavanja na osam fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru. Inače, ovo je nastavak naših aktivnosti u području financijske pismenosti građana, a od početka ove godine obuhvatili smo više od 800 učenika i nastavnika srednjih škola i studenata u šest gradova.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na datum rođenja Abrahama van Ketwicha (19. travnja 1743.) koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. godine osnovao prvi fond nazvan Eendragt maakt Magt (nizozemski: zajednica je snaga).

P.hr/K. Sočković