Zapošljavamo nove ljude, već u lipnju se nadamo oporavku poslovanja

28. svibnja 2020.

Ivan Marchiotti/Foto:BioGnost

Pandemija koronavirusa u svakodnevni život unijela je mnoge promjene, a mjere koje su uvele vlade diljem svijeta, pa tako i Hrvatska, utjecale su na rad većine organizacija i tvrtki. Izrazito jake posljedice koronakrize osjetile su one kompanije koje posluju na globalnom tržištu, odnosno izvoze. Tako tvrtka BioGnost, vodeći regionalni proizvođač dijagnostičkih medicinskih proizvoda poput seruma za određivanje krvnih grupa i reagensa za histologiju, koja izvozi u više od 70 zemalja svijeta, našla se u situaciji smanjenih narudžbi s jedne strane te otkazanih, odgođenih ili višestruko poskupjelih ulaznih sirovina s druge strane.

"Nastupili su i globalni poremećaji u transportu sa znatno skupljim prijevoznim uslugama što nam je također otežalo i poskupjelo poslovanje. BioGnost se, nažalost, nije snašao i nije brzo reagirao na potrebe tržišta za dezinficijensima i testovima za otkrivanje prisutnosti virusa SARS-CoV-2, što su bile dominantne potrebe tržišta u ovih proteklih nekoliko mjeseci", rekao je predsjednik Uprave BioGnosta Ivan Marchiotti, navodeći kako unatoč tim problemima nije otpuštao zaposlenike, ali će iskoristiti potpore za djelatnike za mjesec travanj i svibanj.  

BioGnost-lab Foto:BioGnost

"Nadamo se da će se poslovanje već u lipnju oporaviti i vratiti u prijašnje okvire. U ova dva mjeseca opseg poslova smanjen nam je za oko 35 posto. Sretni smo što nitko nije obolio. Od 50 djelatnika, tri četvrtine njih radilo je u proizvodnji, odnosno u tvrtki, a jedna četvrtina ih je radila od doma, a sada svi opet radimo u BioGnostu", rekao je Marchiotti navodeći kako su oglasili potrebu za novim djelatnicima u proizvodnji te da čvrsto vjeruje kako ih je ova kriza ojačala.

Nove investicije

"Ova je kriza pokazala kakvi smo i gdje moramo učvrstiti pozicije. U sljedeće tri godine namjeravamo EU projektima i domaćim potporama CEKOM, PoC-8, S3, IRI 2, ZPU, ESIF i De minimis investirati značajna sredstva u istraživanje, razvoj i komercijalizaciju poslovanja", kaže Marchiotti te dodaje kako će izgradnjom novoga logističko distributivnog te novog razvojno-proizvodnog centra tvrtka dobiti novi zamah, a sve kako bi se ojačala proizvodnja visokotehnoloških proizvoda i još više razvile izvozne aktivnosti.

BioGnost, zgrada Foto:BioGnost

Inače, tvrtka BioGnost ove godine obilježava 30 godina od svog osnutka. Na tržištu nude više od dvije tisuće proizvoda, od kojih je 170 pod zaštićenim brendom. Ponoseći se  međunarodnim standardima u svome poslovanju, tvrtka u Zagrebu ima i dvije sestrinske tvrtke, BioGnost S sa sjedištem u Beogradu i BioGnost BH sa sjedištem u Sarajevu. Prije sedam godina otvorili su novi poslovno-proizvodni pogon i istraživački centar u zagrebačkoj Dubravi, vrijedan pet milijuna eura.

IlijanaGrgić