Istraživanje: Većina ne propušta prvu jutarnju kavu

10. lipnja 2021.

Foto: Franck

Za većinu kavoljubaca jutarnja kava predstavlja nezaobilazan ritual bez kojeg ne mogu započeti dan. Da je dobar dio građana Hrvatske tip spavača (41 posto) koji ne mogu bez prve jutarnje kave, pokazalo je i najnovije istraživanje agencije Hendal i Francka provedeno u svibnju ove godine.

Iako su druženje i navika najvažniji motivi za konzumaciju kave, čak 62 posto ispitanika pije je radi razbuđivanja, pri čemu je za 97 posto njih jako važan miris i okus kave, zatim brza priprema i važnost rituala pripreme, dok 38 posto priželjkuje da im kavu pripremi netko drugi.

Većina građana kojima je razbuđivanje važan čimbenik pri ispijanju prve jutarnje kave nikada je ne propušta (81 posto), a ako im se to dogodi, imaju otežanu koncentraciju (52 posto), manjak energije (51 posto), dan im krene naopako (50 posto), mrgudi su (46 posto) i ne znaju za sebe (43 posto). 

Turska kava foto 2 Foto: Franck

Oni koji piju kavu radi razbuđivanja ne preferiraju razgovore s ljudima i ne donose ključne odluke dok se dobro ne razbude, a pomoć kod razbuđivanja u obliku kave više trebaju večernji tipovi, njih čak 66 posto. Većina kavopija (71 posto) kojima je kava pomoć kod razbuđivanja nastoji odgoditi važnije aktivnosti za razdoblje nakon prve jutarnje kave. Tako 39 posto njih navodi da ne izlaze iz kuće dok ne popiju kavu, trećina ih navodi da ne može ništa raditi dok je ne popiju, a 31 posto prije kave ne donosi nikakve važne odluke.

Gotovo svaka osoba ima svoj omiljeni način pripreme najdražega crnog napitka, a rezultati su pokazali kako se ujutro najčešće primarno pije mljevena kava koju ispitanici sami pripremaju u džezvi kod kuće. Trećina ih to čini prelijevanjem vrućom vodom, a mljevenu kavu konzumira čak 75 posto građana, dok je za 46 posto njih ona najčešći izbor.

P.hr/I.G.