Istraživanje pokazalo: Likeri i rakija su najpopularnija alkoholna pića

26. studenoga 2021.

Foto: Pixabay

Najpopularnija vrsta jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj su likeri koje najčešće pije 35,2 posto građana, dok je na čvrstome drugom mjestu rakija s 23,3 posto udjela. Slijedi džin s 14,8 posto, dok su viski (10,8 posto) i votka (10,1 posto) gotovo izjednačeni.

Pokazuje to istraživanje koje su tijekom listopada proveli magazin Ja Trgovac i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana starijih od 16 godina. Ukupno 55,6 posto ispitanika ističe da konzumiraju jaka alkoholna pića, a preostalih 44,4 posto navodi pak da ih ne konzumiraju.

Kada je riječ o učestalosti konzumacije, rezultati su pokazali da najviše ima onih koji jaka alkoholna pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno (29,6 posto) i nekoliko puta godišnje (28,5 posto), dok je vrlo blizu i broj onih koji žesticu piju na tjednoj bazi (23,9 posto). Nešto je manje onih koji konzumiraju kategoriju nekoliko puta tjedno (15,9 posto), a najmanje je svakodnevnih korisnika (2,1 posto).

Na pitanje piju li češće jaka alkoholna pića samostalno ili ih radije miješaju sa sokom ili drugim pićima, dosta uvjerljivu prednost ostvarila je samostalna varijanta sa 62,6 posto udjela. Ako govorimo o mjestu konzumacije, najveći broj hrvatskih građana žesticu pije kod kuće, i to 53,1 posto, dok izvan kuće to čini njih 29,1 posto.

P.hr/I.G.