Samo trećina građana obavlja godišnji sistematski pregled

1. ožujka 2019.

Godišnji sistematski pregled obavlja nešto manje od trećine građana, a zanimljivo je da za njih gotovo dvije trećine takav pregled financira tvrtka u kojoj rade

Ja Trgovac

Najveći broj građana odlazi liječniku nekoliko puta godišnje (46 posto). Ukupno 19,7 posto je onih koji posjećuju liječnika jednom godišnje, dok su u sličnom postotku oni građani koji ga posjećuju jednom mjesečno (16,7 posto) i rjeđe od jednom godišnje (16,4 posto). Nasreću, najmanje je onih građana koji odlaze svome liječniku jednom tjedno (1,3 posto), pokazuje istraživanje Magazina Ja Trgovac i agencije Hendal.

Što se tiče usluga privatnih zdravstvenih ustanova, koristi ih malo manje od polovice građana (43,1 posto). Najveći razlog zbog kojeg se građani odlučuju na korištenje zdravstvenih usluga privatnih ustanova su preduge liste čekanja u javnom zdravstvenom sustavu (79,3 posto).

Slijede kvaliteta i brzina usluge sa 65,9 posto, dok je nedostupnost usluge u javnom zdravstvenom sustavu razlog za 17,7 posto građana. Neki drugi razlog navodi 3,1 posto građana. Godišnji sistematski pregled obavlja nešto manje od trećine građana (30,6 posto). Zanimljivo je da za njih gotovo dvije trećine (64,6 posto) takav pregled financira tvrtka u kojoj rade, a njih 35,4 posto pregled sami financiraju.

Istraživanje je provedeno tijekom studenoga 2018. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstava i ispitanika unutar pojedinog kućanstva, pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

P.hr/K