Istraživanje: Hrvatska turistima nudi sigurno surfanje i brzi internet

20. srpnja 2022.

Foto: Shutterstock

Istraživanje britanske tvrtke Currys Best Holiday Destinations for Your Phone pokazuje da je Hrvatska najbolja turistička destinacija kad je riječ o kibernetičkoj sigurnosti.

Istraživanje je obuhvatilo 17 zemalja, popularnih odredišta za ljetovanje, a gledalo se 11 različitih područja, među ostalim, pokrivenost mobilnih mreža, besplatni javni Wi-Fi, troškovi prijenosa podataka (cijena 1 GB), 4G i 5G brzina te sigurnost i dostupnost lokalne SIM kartice.

SAD je najbolje mjesto za korištenje mobilnim telefonom na odmoru, s 87 od mogućih 110 bodova na vrhu je ljestvice, a slijede Nizozemska (75 bodova) i Italija (67 bodova). Hrvatska je s ukupno 48 bodova u donjem dijelu ljestvice.

Ali, iznenađujući je podatak da je naša zemlja najbolja po kibernetičkoj sigurnosti i cenzuri. Hrvatska ima najmanje zabranjenih web-stranica (1) i visok stupanj kibernetičke sigurnosti (92,53) te visoku stopu penetracije interneta (92). U ovom istraživanju dobro stojimo i s prosječnom mobilnom brzinom - Hrvatska je odmah iza Nizozemske i Austrije.

Gledalo se i gdje je najlakše pristupiti društvenim medijima te objaviti fotografije i videozapise u stvarnom vremenu. U ovoj kategoriji Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice, dok su na vrhu SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Turska najjeftinija

Što se tiče naših konkurenata na Mediteranu, Grčka je među zemljama pri dnu ljestvice jer ima mali broj besplatnih Wi-F točaka i lošu stopu beskontaktnog plaćanja. Uz to, ako se kupuje mobilni promet izvan paketa, imaju najskuplji internet - za 1 GB treba izdvojiti 12 eura.

Španjolska je jako dobro pokrivena mobilnim mrežama, ima niske cijene interneta, ali ima i mali broj besplatnih Wi-Fi točaka.

Od svih 17 zemalja Italija ima najniže troškove prijenosa podataka, stopu pokrivenosti internetom od 84 posto i mali broj besplatnih Wi-Fi točaka.

Turska je zemlja gdje se možete najjeftinije koristiti svojim telefonom na odmoru, ima mnogo besplatnih Wi-Fi točaka, niske troškove korištenja mobilnim podacima (cijena 1 GB) i stope penetracije mobilnog interneta.

Mađarska i Meksiko na dnu ljestvice

Prema istraživanju Currysa, Mađarska, Meksiko i Grčka najlošije su zemlje kad je riječ o korištenju mobilnim telefonom na ljetovanju.

Mađarska ima 44 boda od maksimalno 110, uglavnom zbog niske popularnosti na društvenim mrežama, malog broja besplatnih Wi-Fi točaka i niske stope beskontaktnog plaćanja.

 

I.B./P.hr