Istraživanje: Banke pojačale financiranje zelene energije i fosilnih goriva

24. siječnja 2023.

Foto:Shutterstock

Udio obnovljivih izvora energije u bankovnom financiranju više-manje stagnira unatrag šest godina, budući da se uz zelenu energiju pojačano financira i proizvodnja fosilnih goriva, pokazalo je istraživanje.

Od 2016. projekti obnovljivih izvora energije činili su sedam posto od 2,5 bilijuna zajmova i jamstva za obveznice, izdanih za energetske aktivnosti, pokazalo je istraživanje koje je naručila skupina ekoloških organizacija, uključujući Sierra Club i Fair Finance International.

U 2021. banke su za obnovljivu energiju osigurale 34,2 milijardi dolara, 49 posto više nego u 2016, izračunali su autori istraživanja.

No, porastao je iznos koji je usmjeren u fosilna goriva, što znači da se udio obnovljivih izvora u financiranju više-manje zadržao na razini iz 2016.

Tako je u 2022. njihov udio u ukupnom bankovnom financiranju iznosio osam posto, u usporedbi s 10 posto u 2021. i sedam posto u 2020.

Udio obnovljive energije u financiranju koje su osigurali JPMorgan, Citi i Barclays iznosio je u razdoblju od 2016. do 2022. dva posto, a u The Royal Bank of Canada jedan posto, pokazalo je istraživanje.

Citi nije želio komentirati izvješće, a JPMorgan, Barclays i RBC nisu odgovorili na zahtjev Reutersa da ga komentiraju.

Istraživanje je obuhvatilo 60 vodećih svjetskih zajmodavaca i 377 energetskih tvrtki, a autori u definiciju obnovljivih izvora energije nisu uključili biomasu, nuklearnu energiju ni hvatanje i skladištenje ugljika.

"Banke bi trebale polako gasiti financiranje fosilnih goriva i drastično povećavati financiranje obnovljivih izvora kako bi izborile bar minimalnu šansu za ostvarivanje svjetskih - i vlastitih - klimatskih ciljeva", rekao je istraživač u Profundu koji je prikupio podatke Ward Warmerdam.

Zajmodavci odgovaraju da moraju financirati fosilna goriva s obzirom na globalne energetske potrebe i tvrde da pomažu tvrtkama u prijelazu na niskougljičnu budućnost.

Dodaju i da tvrtke koje posluju u sektoru obnovljivih izvora energije često koriste i privatne i državne izvore financiranja.

"Izvješće ne nudi sveobuhvatan uvid u ulaganja u čistu energiju", rekao je glasnogovornik grupacije financijskih institucija The Glasgow Financial Alliance za Net Zero.

Citira analizu Međunarodne agencije za energiju (IEA) prema kojoj je oko 48 posto ukupnih ulaganja u energetskom sektoru između 2021. i 2022. bilo usmjereno u opskrbu energijom s niskom razinom ugljika.

 

Hina/P.hr