Istraživanje: 5G tehnologija znatno će smanjiti potrošnju energije

4. kolovoza 2020.

Foto: Shutterstock

Tehnologija 5G predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G whitepapera koji su predstavili Huawei i Analysys Mason, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njena utjecaja na okoliš, s obzirom na to da će utjecaj 5G-a biti mnogo istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u cijelom nizu drugih industrija.

Razlog velikih očekivanja od 5G-a jest potencijal mreža nove generacija u implementaciji i ubrzanju razvoja naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije i clouda. Implementacija tih tehnologija u kombinaciji s mogućnostima 5G-a otvara vrata razvoju sasvim novog ekosustava rješenja koja mogu najrazličitije sustave činiti energetski još efikasnijima, navodi Huawei u priopćenju.

Do 2025. godine predviđa se da će 85 posto poslovnih aplikacija biti u cloudu, 86 posto globalnih tvrtki usvojit će neke od tehnologija umjetne inteligencije, a stopa iskorištenosti podataka naglo će skočiti na 80 posto. Iako to pretpostavlja znatno veću uporabu digitalnih resursa, nove tehnologije mogu smanjiti ukupnu potrošnju energije.

"U Huaweiju intenzivno radimo na poboljšanju energetske učinkovitosti tehnologije 5G kako bismo podržali održivi razvoj telekomunikacijskih tehnologija. Fokusirani smo na iskorištavanje maksimalnog potencijala 5G tehnologije u poboljšanju energetske učinkovitosti u drugim industrijama poput zdravstva, proizvodnje i transporta. Nastavit ćemo otvoreno i blisko surađivati ​​s partnerima i istraživačkim institutima kako bismo dodatno procijenili i istražili ulogu 5G-a u jačanju energetske učinkovitosti", kaže Ritchie Peng, predsjednik Huaweijeve linije 5G proizvoda.

Najveća ušteda energije na baznim stanicama

Što se tiče energetske efikasnosti same 5G tehnologije, ona je u velikoj prednosti u odnosu na prethodne generacije mobilne mreže. Donosi poboljšano upravljanje opremom u odnosu na 4G mobilne mreže, točnije, nova rješenja za lokacije na kojima će bazne stanice biti postavljene, tekuće hlađenje stanica kako bi se smanjila potreba za klimatizacijom te fleksibilnu uporabu resursa. Sve to rezultira povećanjem energetske učinkovitosti 5G tehnologije, računajući po osnovnoj podatkovnoj jedinici, do 50 puta većom od 4G tehnologije.

Najizazovniji element mobilnih mreža glede potrošnje energije bazne su stanice koje trenutno čine oko 57 posto ukupne potrošnje energije cijele mobilne mreže.

Tradicionalne (4G i starije) mobilne mreže troše samo oko 15 do 20 posto ukupne potrošnje energije na stvarni prijenos podataka, a ostatak se troši zbog gubitka topline u pojačivačima snage, opremi koja neprestano radi iako ne prenosi podatke, rashladnih sustava i baterijskih jedinica. 5G tu donosi znatne uštede.

Kako se navodi u priopćenju, Huaweijeva tehnologija smanjuje potrošnju energije u baznoj stanici do 40 posto, i to zahvaljujući isključivanju stanice u razdoblju u kojem ne prima nikakve signale. Na taj se način potrošnja energije svodi samo na aktivno prenošenje i obradu podataka, dok u ostalom razdoblju nema potrošnje energije.

Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.

P.hr/I.B.