Istra među najboljim maslinarskim regijama

9. ožujka 2023.

Foto: Pixabay

Istarskim maslinarima koji su zaslužili uvrštenje u najpoznatiji svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei za 2023. godinu, u četvrtak su u Krasici kraj Buja uručena izdanja te publikacije, u čije je 14. izdanje uvršteno 57 uljara iz Hrvatske - od kojih 56 iz Istre.

Uspjeh je tim veći ako se uzme u obzir da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta, odnosno 56 maslinarskih nacija s pet kontinenata, čime su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od 11 posto. Pritom, kako su naveli iz Istarske županije, vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

"Ponosni smo na svoje maslinare jer stvarno imaju izvrsne proizvode. Istra je i ovog puta pokazala da ima vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja i da može konkurirati kvalitetom na svjetskoj razini. Upravo je to formula uspjeha koju godinama potičemo: biti najbolji u onome što radimo", rekao je u Krasici istarski župan Boris Miletić. Dodao je kako Istarska županija nastavlja biti partnerom i podrškom uljarima, ali i cijelom poljoprivrednom sektoru, za koje je u ovogodišnjem proračunu osigurala gotovo 4,2 milijuna eura.

Kako je rekao, Istra je definitivno postala svjetski maslinarski brend, a sedam godina bila je na tronu kao najjača maslinarska regija.

"Istru smo dignuli na svjetsku mapu maslinovih ulja'', zaključio je župan Miletić.

Hina/P.hr