Istra ima novi digitalni turistički proizvod

23. lipnja 2022.

Boris Sabatti / Foto: IDA

Istarska razvojna agencija (IDA) u sklopu prekograničnog projekta MIMOSA razvija koncept pametne kartice VIA ISTRA, digitalnog turističkog proizvoda koji će gostima omogućiti povoljnije korištenje javnog prijevoza i posjećivanje kulturnih lokacija u istri.

Pametna kartica je predstavljena na konferenciji za medije održanoj u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) na kojoj su govorili župan Istarske županije Boris Miletić te direktor IDA-e Boris Sabatti.

Sabatti je istaknuo kako je IDA iskoristila EU-ov projekt MIMOSA, kako bi pokrenula pilot-projekt Via Istra, u kojem se u suradnji s brojnim dionicima na razini Istarske županije izradila web-platforma s pratećom online trgovinom putem koje će se korisnicima omogućiti internetska kupnja kartica Via Istra počevši od srpnja ove godine.

"Kada smo osmišljavali Via Istru, vodili smo se željom za pružanjem dodane vrijednosti sadržaja za sve one koji posjećuju i vole Istarsku županiju, a fokus je, s obzirom na trendove, na digitalnim kanalima prodaje, višejezičnoj online trgovini te dvjema verzijama mobilne aplikacije. Jedna će biti namijenjena kupcima, dok će drugom pružatelji usluga koji su uključeni u inicijativu kontrolirati i poništavati QR kodove korisnika", rekao je Sabatti.

Uvođenjem ove pametne kartice potiče se korištenje javnim prijevozom te mobilnost putnika i kombiniranje viša vrsta prijevoza, odnosno multimodalnost što bi, istaknuo je Sabatti, trebalo pridonijeti i rasterećenju prometnih gužvi u automobilskom prometu.

VIA ISTRA smart card

Foto: IDA

"Jednako tako, tu je i dodana vrijednost s obzirom na to da korisnici u paketima od jedan, tri ili sedam dana imaju uz javni prijevoz priliku posjetiti značajne kulturno-povijesne lokacije uz povoljniju cijenu, po uzoru na razne turističke regije i gradove", ističe Sabatti.

"Takve kartice postoje u europskim metropolama, a mi želimo pratiti trendove te biti konkurentni, stoga je smart kartica definitivno jedan veliki plus za turiste, ali i naše građane. Ona će omogućiti dobivanje niza usluga i atrakcija po boljim cijenama. Za Istru, turističkog lidera u Hrvatskoj, radi se o novom iskoraku u smislu unaprjeđenja kvalitete turističkog proizvoda", poručio je župan dodajući da Istra želi biti pametna ili smart regija okrenuta digitalizaciji i ICT industriji, zelenoj tranziciji i energetskoj učinkovitosti", komentirao je župan Boris Miletić.

Pametnu karticu Via Istra bit će moguće u prvoj fazi kupiti online u varijanti paketa za jedan, tri ili sedam dana (odnosno 24, 72 ili 168 sati). Sva tri paketa uključuju neograničen broj vožnji autobusima Pulaprometa na svim linijama te neograničeno putovanje vlakom HŽ-a na relaciji Pula – Buzet u razdoblju važenja kartice, koje započinje prvim korištenjem usluge na svakoj kartici.

Uz prijevozne usluge, korisnici će u cijeni paketa moći posjetiti brojne atraktivne znamenitosti.

Dnevna kartica primarno obuhvaća područje Grada Pule, dok je trodnevna i tjedna Via Istra proširena na šire istarsko područje. Tako, primjerice, uz dnevnu karticu posjetitelji mogu razgledati još i pulsku Arenu, Augustov hram, podzemne tunele Zerostrasse, pulski Kaštel te Muzej suvremene umjetnosti Istre, dok uz trodnevnu karticu dodatno mogu razgledati Kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu, Centar za posjetitelje u Barbanu, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina te Narodni muzej u Labinu. Od prijevoznih usluga u trodnevnu je karticu još uključen i shuttle bus Zračne luke Pula za transfer aviogostiju te sustav javnih bicikala u Medulinu, Fažani, Umagi i Pazinu. Tjedna kartica obuhvaća još šire područje, stoga je u nju uključeno sve što i u trodnevnoj te dodatno razgledavanje Ekomuzeja Batana u Rovinju, Zidina i Galerije "5 kula" u Motovunu te Muzej Lapidarium u Novigradu.

"Uz navedene osnovne pakete, kartica Via Istra pružat će jednako tako brojne dodatne popuste u sadržajima za korisnike, što je i prilika za dodatni razvoj gospodarstva s obzirom na to da tu postoji mogućnost za širenje i nadogradnju te uključivanje što više gospodarskih subjekata u ponudu, čemu će se pristupiti u narednom razdoblju", zaključio je Sabatti.

Projekt MIMOSA strateški je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska u koji je IDA uključena kao partner. Glavni cilj projekta je povećanje multimodalnosti i poboljšanje dostupnosti usluga, smanjenje emisija CO2 te doprinos održivoj mobilnosti putnika u programskom području.

Ukupna vrijednost projekta je 7.140.000 eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 85 posto te pri čemu je budžet IDA-e 374.750 eura.

 

P.hr/I.B.