Introverti bolje razumiju druge i imaju ključne vještine za učinkovito liderstvo

11. rujna 2021.

Foto: Shutterstock

Ekstrovertne osobe sklone su otvorenijoj komunikaciji i više vremena provode u druženju - jer vole ljude. Ali, potvrđuje to najnovije istraživanje, ne razumiju ih bolje nego introverti.

Istraživači s Yalea testirali su gotovo 1.000 dobrovoljaca kako bi im mogli točno odgovoriti na pitanja o uvriježenim psihološkim istinama, a tražili su i da riješe testove ličnosti. U ovom istraživanju povučene i melankolične osobe definitivno su nadmašile one vesele i društvene. A zašto je to tako, odgovor je za Inc. ponudio Anton Gollwitzer, psiholog s Yalea i suautor studije.

"Moguće je da melankolični, introvertni ljudi provode više vremena promatrajući ljudsku prirodu od onih koji su zauzeti interakcijom s drugima te su precizniji u razumijevanju različitih ponašanja", kaže Gollwitzer.

"Bilo kako bilo, ovo pokazuje neprocjenjivu snagu introverta", kaže Gollwitzer.

Ovo istraživanje donosi još jednu zanimljivost. Postoji gomila dokaza da ljudska bića imaju tendenciju najutjecajnije i najsigurnije među nama birati za vođe. Ali, sve više istraživanja, uključujući i ovo najnovije na Yaleu, sugerira da introverti obogaćuju liderstvo često podcijenjenim vještinama. Druga su istraživanja pokazala da introverti imaju tendenciju nadmašiti ekstroverte u krizi, a ova studija pokazuje da su oni i pronicljiviji kada je u pitanju razumijevanje motivacije i ponašanja drugih ljudi, što je ključna vještina za učinkovito liderstvo.

Rezultati ovog istraživanja trebali bi podići samopouzdanje stidljivim osobama koje preispituju svoju sklonost tihog promatranja svega što se oko njih događa, a što ih, smatralo se, čini manje pogodnima za vodstvo.

Istraživanje provedeno na Yaleu uvjerava u suprotno - sve to vrijeme koje provode gledajući i promišljajući o drugima donijelo je introvertima bolje razumijevanje ljudskog uma od prosjeka. Taj smisao za "prirodnu psihologiju" vjerojatno će im, ako se odluče za liderstvo, biti veliki plus u odnosu na druge.

P.hr/B.S.