Inteligencija je važna za uspjeh, ali presudna je jedna druga stvar

27. kolovoza 2022.

Foto: Shutterstock

Većina nas koji nemamo razinu inteligencije poput Einsteina ili nismo ekstremno samopouzdani, često se zapitamo jesmo li zaista dovoljno pametni da ostvarimo svoje snove. Neki su čak u određenom trenutku života odbili jako dobru ponudu ili nisu iskoristili priliku jer su se bojali da neće uspjeti zbog nedostatka svoje mentalne snage.

Znanstveno istraživanje koje su proveli nobelovac James Heckman i njegovi kolege zaključilo je da kvocijent inteligencije nema gotovo nikakve veze s uspjehom. Rezultat je to istraživanja u kojem su uspoređivali razinu vrijednosti IQ-a, ocjene i procjene osobnosti tisuća ljudi u Velikoj Britaniji, Americi i Nizozemskoj, a potom su izračunali koliko je svaki od tih faktora utjecao na buduću zaradu.

Prema ovom istraživanju, uspjeh o kvocijentu inteligencije osobe ovisi samo jedan ili dva posto, prenosi portal.inc.com.

Ocjene su bile nešto važnije, odnosno viša ocjena značila je veću buduću zaradu, a karakterne osobine poput savjesnosti i otvorenosti pokazale su se daleko važnijima za uspjeh.

Studija je utvrdila da su ocjene i rezultati ispitivanja osobnosti znatno bolji pokazatelji uspjeha odraslih od IQ-a. Zašto? Zato što ocjene ne odražavaju samo inteligenciju, već i ono što Heckman naziva nekognitivnim vještinama, poput ustrajnosti, navike proučavanja i sposobnosti suradnje.

Za sve one koji teže poboljšanju dobra je vijest da je osobnost podložnija promjenama od razine IQ-a koja je u velikoj mjeri fiksna. Druga istraživanja koje je provodio Nobelovac Heckman pokazuju da intervencije u djetinjstvu mogu pomoći razvoju 'prave' osobine ličnosti koja je važna za uspjeh.

I drugi psiholozi tvrde da osobnost nije sudbina, već ističu da znanost sugerira da se naša osobnost i ponašanje mogu drastično promijeniti ako su izloženi novim okolnostima ili strastima.

 

P.hr/B.S.