U krizi su neizbježne integracije i spajanja

13. srpnja 2020.

Branko Roglić/Foto: Orbico Grupa

Aktualna tema o smanjenju broja ministarstva u nekim se poslovnim krugovima ne doživljava kao proces koji će donijeti značajnije uštede. Mišljenja su da je smanjenje broja ministarstva, i uštede u razlici plaća nekoliko ministara koji će u novom ustroju Vlade RH vrlo vjerojatno postati državni tajnici, zanemarivo te da će u praksi ostati sve isto. Zbog korona krize i neizvjesnosti kojoj se ne vidi kraja, sigurno je da ništa neće biti isto kada je u pitanju poslovanje tvrtki - za njih su racionalizacija i prilagodba novim uvjetima neizbježni.

Posljednjih dana se posebno vode velike polemike oko pripajanja Ministarstva turizma u neko veće ministarstvo. Po svemu sudeći Ministarstvo turizma se neće spojiti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, gdje je nekada pripadalo, nego nekom drugom ministarstvu, moguće Ministarstvu gospodarstvu, a kojem će se, spekulira se, dodati još pokoje ministarstvo.

U praksi to znači da će, primjerice, i nadalje nautički sektor rješenje svojih problema tražiti izvan Ministarstva turizma, kojemu nije pripadao niti u ustroju nekoliko posljednjih vlada. Dio turističkih djelatnika, koji nije bio zadovoljan s radom sadašnjeg ministra turizma i njegovih suradnika, smatra da, unatoč tome, ne postoji opravdanje za gašenje Ministarstva turizma.

"Ako ministar ne radi dobro, treba izabrati drugoga, a ne pripajati Ministarstvo turizma nekom drugom ministarstvu koje će možda imati drugačije prioritete. Turizam je jako važan za ovu zemlju i mora imati samostalno ministarstvo", kaže nam jedan hotelijer.

Roglićev poučak

Međutim, nije samo javni sektor taj koji smanjuje broj organizacija i čelnih ljudi. Izazovi u doba korona krize traže od tvrtki fleksibilnost i racionalizaciju poslovanja. Branko Roglić, jedan od vodećih hrvatskih poduzetnika i vlasnik Orbico grupe, nedavno je u razgovoru za Privredni.hr najavio promjene u svojoj tvrtki.

Precizno i uvjerljivo Roglić je objasnio način i razloge smanjenja broja tvrtki unutar Grupe te način njihove integracije.

"Integrirat ćemo turistički i ostali segment poslovanja, kao što je Orbico Beauty u Orbico. U ovom trenutku imamo 47 tvrtki u 20 država, a u roku od dvije godine imat ćemo 20 tvrtki u 20 država, točnije, po jednu tvrtku u svakoj državi. Na taj će način integrirani dio sadašnjih tvrtki postati odjeli. Tako ćemo uštedjeti na plaćama, ali i na putovanjima. Uz to, uštede su moguće i u logističkom dijelu", kazao je Roglić.

Pad koji će Grupa imati ove godine zbog pandemije Covid-a 19, neće ugroziti poslovanje, ali, poručio je Roglić, smanjit će troškove, tako da opet očekuju standardno dobru godinu za Orbico grupu.

Cappelli: Bitno je da turizam može artikulirati svoje želje

Odgovarajući na pitanja novinara bi li u budućoj vladi trebalo biti mjesta za zasebno Ministarstvo turizma i hoće li mu on biti na čelu, ministar turizma Gari Cappelli danas je izjavio da je za turizam najvažnije dobro artikulirati i ostvarivati svoje interese.

"Bitno je da turizam ima svoga zastupnika na ovaj ili onaj način - kroz zasebno ministarstva ili nekoliko ministarstava, te da može artikulirati svoje želje i imati jednu točku gdje se svi mogu ujediniti i vidjeti što treba raditi", rekao je Cappelli na ulasku u Banske dvore.

Cappelli kaže da je Ministarstvo turizma specifično, jer je praksa pokazala da projekti poput izmjene bitnih zakona i propisa moraju proći i kroz deset drugih ministarstva, a iz tog razloga, pojašnjava, neki se zakoni i nisu mijenjali dvadeset godina. Zaključio je da će o arhitekturi buduće vlade odlučiti premijer, pa i o tome hoće li u njoj biti Ministarstva turizma. 

Jozo Vrdoljak