Inovativna digitalna platforma kao pomagač odgojiteljima i roditeljima

21. veljače 2021.

Tatjana Novak/ Foto: Privredni.hr

Afrička poslovica kaže da je potrebno cijelo selo da se odgoji dijete, a danas, uz selo i roditelje, ulogu u odgoju u velikoj mjeri imaju različite institucije od predškolskih do školskih ustanova. Mnogi će stoga reći kako odgoj djeteta nikad nije bio lakši - dok on zapravo nikad nije bio teži.

Manjak komunikacije, overload informacijama, organizacijski izazovi i nedostatak vremena stvorili su neprekidni pritisak i šum koji šteti svima. Tim stručnjaka na čelu s Tatjanom Novak razvio je digitalnu platformu za predškolske ustanove Okitoki, koja olakšava te uspostavlja kvalitetnu komunikaciju, otvorenost, dijeljenje, dostupnost informacija te pristup znanju i podršci.

"Okitoki je digitalna platforma za predškolske ustanove, odnosno pomagač odgojiteljima i roditeljima koji jednostavnim i funkcionalnim alatima otvara izravnu i pravodobnu komunikaciju te odgojiteljima olakšava svakodnevne aktivnosti", kaže Tatjana Novak te pojašnjava kako Okitoki funkcionira kao zatvorena društvena mreža kojoj pristupiti mogu samo korisnici koji su podatke za pristup dobili od vrtića koji pohađa njihovo dijete.

Riječ je o izuzetno fleksibilnoj aplikaciji koja nudi razne funkcionalnosti, ali svaki korisnik sam odlučuje čime se, kako i kada koristiti. Prilagođena je svim uređajima – računalima, tabletima i mobitelima, a aplikacija je za preuzimanje dostupna na Google i Apple trgovinama.

Okitoki-aplikacija Foto: Privredni.hr 

 

Potencijal izvoznog tržišta 

Jednostavno rečeno, na jednome mjestu objedinjuje se rješenje za upravljanje vrtićima i razmjenu informacija, znanja i digitalnih sadržaja s roditeljima. Prije uvođenja vrtićima je na raspolaganju demo verzija koja im omogućava da sve funkcionalnosti isprobaju i testiraju u simuliranom okruženju. 

"Platforma je osmišljena u suradnji s odgojiteljima i roditeljima te je potpuno prilagođena potrebama hrvatskih predškolskih ustanova za odgoj i obrazovanje. Testiranje se provodilo više od osam mjeseci u trima vrtićima, a iskustva odgojitelja i roditelja u dosadašnjoj uporabi izuzetno su pozitivna", kaže Novak te navodi kako su se dva dječja vrtića, u Zagrebu i Samoboru, odlučili koristiti njihovom aplikacijom, a riječ je o više od 600 korisnika.

 

Tatjana Novak Tatjana Novak/Foto: Privredni.hr

Ovu jedinstvenu digitalnu platformu prepoznala je i Europska unija koja ga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala s 1.269.481,83 kune, dok je ukupna vrijednost projekta oko 1,5 milijun kuna.

"Timing natječaja za inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća dobro se poklopio s fazom razvoja u kojoj smo bili, no realno je velik problem sporost sustava EU fondova tj. neusklađenost s brzinom koja je u poduzetništvu ključna", kaže Tatjana Novak te dodaje da  s obzirom na to da je prije pokretanja ovog projekta više od 12 godina radila kao konzultantica za EU fondove, ne bih rekla da je to teško, te da ključno  naoružati se strpljenjem.

Kako je Okitoki stvoren u suradnji s odgojiteljima i roditeljima, naša sugovornica sa svojim timom stručnjaka, koji čine Davor Sabljić, Marija Bognar i Paula Pojić, planira i dalje razvijati funkcionalnosti, i to isključivo prema potrebama i u suradnji s korisnicima. Uskoro će aktivna postati i njihova web-stranica okitokiapp.com, pa vjeruje da će u ovoj godini doći do znatnog povećanja broja korisnika.

Velik broj predškolskih ustanova očekuje i njihovu digitalnu "žutu knjigu" koja će im omogućiti digitalni zapis plana i dnevnika rada.

"Više puta nam se pokazalo da su naše ideje u skladu potrebama korisnika na razvijenim zapadnim tržištima. Od početka nam je ključna odrednica Okitoki razvijati za najzahtjevnije korisnike i u skladu s najmodernijim tehnologijama te kontinuirano inovirati. Vjerujemo da će nam takav pristup otvoriti vrata na globalno tržište", zaključuje Tatjana Novak, koja je prvi korak internacionalizacije već napravila, i to u Srbiji gdje je Okitoki prepoznao NTC Sustav učenja i Ranko Rajović.

 

Ilijana Grgić