Inovacije postaju glavno borilište svjetskih gospodarstava

4. prosinca 2018.

Foto: Shutterstock

Kina je bila motor 30-postotnog skoka zahtjeva za registraciju robnih žigova u 2017. godini, objavila je Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), zaključivši da inovacije postaju glavno polje natjecanja svjetskih gospodarstava.

Prošle je godine prema podacima WIPO-a registrirano ukupno 9,11 milijuna zahtjeva za registraciju robnih žigova. Ako se isključe razlike u sustavima registracije podnošenja zahtjeva, njihov je broj uvećan za 26,8 posto, na 12,39 milijuna, navode u WIPO-u. Broj zahtjeva za registraciju patenata porastao je 5,8 posto, na 3,2 milijuna, a podaci za ovu godinu pokazuju nastavak tog trenda, istaknuo je na konferenciji za novinare direktor WIPO-a Francis Gurry.

Na Aziju otpada ukupno 65,1 posto zahtjeva za registraciju patenata te 66,6 posto zahtjeva za registraciju robnih žigova i 67,9 posto zahtjeva za zaštitom dizajna. "Kina je, naravno, glavni iako ne i jedini pokretač", istaknuo je Gurry.

Azijski je div po Gurryjevim riječima zabilježio "čudesan" skok broja zahtjeva za registraciju robnih žigova na godišnjoj razini, za čak 54,4 posto, ali znatno je povećanje zabilježeno i u drugim zemljama. Tako je u SAD-u broj zahtjeva porastao za 12,6 posto, u Japanu za 24,2 posto, a u Velikoj Britaniji za 24,1 posto.

Na razini Europske unije broj zahtjeva zadržao se na razini 2016. godine, uz pad u Italiji i Francuskoj za jedan odnosno 1,4 posto. Indija se u 2017. izdvajala padom broja zahtjeva za registraciju za 9,5 posto, a Iran najvećim skokom, za čak 87,9 posto. Gurry naglašava da je Iran imenovao posebnog dužnosnika za inovacije i da jako naglašava važnost poticanja poduzetništva.

"Zato smatram da je to područje koje Iranci jako ozbiljno shvaćaju. Primijetili smo to i u njihovu angažmanu u organizaciji", dodao je čelnik WIPO-a.

"Inovacije sve više postaju glavno poprište borbe vodećih gospodarstava za ekonomsku prednost", konstatira dužnosnik UN-ove agencije. "Posrijedi je izvanredna transformacija koja se dogodila u relativno kratkom razdoblju", naglašava Gurry. Glavni ekonomist WIPO-a Carsten Fink podsjeća pak da se zahtjevi za registraciju robnih žigova obično podnose pri osnivanju nove kompanije ili lansiranja novog proizvoda na tržište.

Katkad ih se smatra i vodećim pokazateljem promjena u poslovnom ciklusu, dodaje Fink. "Bili smo ugodno iznenađeni podacima koje su nam dostavili uredi o zaštiti intelektualnog vlasništva iz cijelog svijeta", naglasio je glavni ekonomist WIPO-a.

Hina