Infobip, Google i Goldman Sachs pokrenuli program mentorstva za startupe iz Hrvatske

30. kolovoza 2022.

Nakon pokretanja programa Startup Tribe, Infobip nastavlja domaćem startup-ekosustavu otvarati vrata globalnog tržišta

Nikola Pavešić / Foto: Infobip

Infobip, globalna komunikacijska cloud-platforma i vodeća IT kompanija u regiji, pokrenula je s američkim tvrtkama Google i Goldman Sachs poseban program mentorstva za startupe iz Hrvatske. Zajedničkom mentorskom programu Scale|Croatia pristup će imati odabrani hrvatski startupi iz Infobipova programa Startup Tribe, a program će se realizirati jednom godišnje.

U prvoj godini i premijernom izdanju Scale|Croatia osnivači iz 16 domaćih startupa sudjeluju u 4-mjesečnom mentorskom programu s najboljim vodećim tehnološkim i financijskim stručnjacima koji će im omogućiti još brži i kvalitetniji razvoj te skaliranje svojih tvrtki, kažu u Infobipu.

"Činjenica da su takva globalna imena poput Googlea i Goldman Sachsa prepoznala potencijal našeg startup-ekosustava važna je potvrda i nama u Infobipu, ali i rastućem tehnološkom sektoru u Hrvatskoj koji se nameće kao novi europski tehnološki hub koji velikim korakom ide naprijed. Uvjeren sam da će startupi koji su dio programa iskoristiti sve prilike koje im on donosi", rekao je Nikola Pavešić, direktor startupa u Infobipu i voditelj projekta Startup Tribe.

U Scale|Croatia ove je godine uključen širok spektar domaćih startupa koji su dio Infobipova programa Startup Tribe, od već poznate osječke Orqe - svjetskog lidera u području razvoja videonaočala za pilote dronova do STEMI-ja, koji svojom edukacijskom platformom i STEM programima unaprjeđuje obrazovni sustav te CircuitMessa, koji razvija edukativno-zabavne STEM uređaje "uradi sam".

"Google Jigsaw počašćen je sudjelovanjem u mentorskom programu Scale|Croatia koji će omogućiti daljnji razvoj ekosustava na ovom europskom tehnološkom središtu u nastajanju. Radujemo se nastavku suradnje s novim liderima inovativnih tvrtki u regiji", istaknuo je Scott Carpenter, direktor Google Jigsawa, Googleova odjela zaduženog za skalabilna tehnološka rješenja.

Eudukacija i otvaranje vrata globalnom tržištu

Uz vrlo vrijedno znanje i iskustvo koje će steći kao polaznici programa, osnivači hrvatskih startupa dobit će i vrijedne kontakte iz samog vrha tehnološke i financijske zajednice u SAD-u.

"Vidljiv je obrazac gotovo nevjerojatnih i ujedno izvanrednih priča o uspjehu hrvatskih startupa. Podaci pokazuju vrhunske rezultate hrvatskog tehnološkog koji je u velikom usponu. Čini se da je Hrvatska na putu koji je vrlo sličan estonskom i izraelskom u ranijim danima njihovih tehnoloških ekosustava, zbog čega upravo ovo razdoblje vidimo idealnim za suradnju s ovom posebnom skupinom mladih poduzetnika", poručio je Jared Cohen, predsjednik za globalne poslove Goldman Sachsa i suvoditelj Odjela za primijenjene inovacije.

Program Scale|Croatia daje novu vrijednost Infobipovu Startup Tribeu, programu koji okuplja najinovativnije domaće i globalne startupe pružajući im niz pogodnosti za njihov daljnji rast i razvoj, uključujući i korištenje Infobipovom globalnom komunikacijskom cloud-platformom i drugim rješenjima koje nude Google i Goldman Sachs kao partneri u ovom jedinstvenom projektu.

Infobip Startup Tribe u nešto više od godinu dana okupio je više od 170 startupa, iz više od 50 zemalja, a hrvatski startupi su u samom vrhu po prijavama i članstvu. Suradnjom s tehnološkim divom Googleom i najvećom svjetskom investicijskom bankom Goldman Sachsom Infobip domaćem startupskom ekosustavu dodatno otvara vrata globalnog tržišta.

Program je pokrenut tijekom lipnja na događaju koji je okupio 16 osnivača domaćih startupa u New Yorku. Scale|Croatia je pokrenut u uredima Goldman Sachsa i Googlea, gdje su sudionici imali priliku poslušati iskusne govornike iz obje kompanije.

"Program je domaćim startupima otvorio pristup jednoj potpuno novoj razini ekspertize koja u Hrvatskoj još, nažalost, nije dostupna. Primjerice, nama je iznimno zanimljivo i korisno iskustvo Googleovih stručnjaka u domeni produktnog menadžmenta te iskustvo koje Goldman Sachs ima u izlistavanju tehnoloških kompanija na svjetskim burzama. Osobno mi je fantastično da je Infobip odlučio iskoristiti svoj partnerski odnos s globalnim divovima poput Googlea i Goldman Sachsa kako bi domaćim startupima pružio pristup toj ekspertizi te postigao da vrhunski stručnjaci iz tih tvrtki poklone svoje vrijeme i znanje tvrtkama poput naše. Iznimno smo zahvalni Infobip Startup Tribeu zbog svega što rade za domaći startup ekosustav, nadam se da će i druge velike domaće tvrtke naučiti nešto iz toga", dodao je Srđan Kovačević, suosnivač i CEO Orqe.

Ivan Burazin

Ivan Burazin /Foto: Infobip

Startupi u Scale|Croatiji trenutno su na polovici programa te već bilježe pozitivne rezultate. Organizatori ističu da će hrvatska verzija programa Scale, ako se pokaže uspješnom, poslužiti kao primjer za ostale svjetske regije.

"Veliko nam je zadovoljstvo što domaćim startupima programom Scale|Croatia možemo pomoći da lakše dođu do globalnih lidera kao što su Google i Goldman Sachs, što se prije desetak godina, kada sam osobno započinjao s vlastitim startupom, činilo nemogućim. Na ovaj ćemo način i u godinama pred sobom povezivati uspješne startupe iz Hrvatske koje su u velikom usponu sa svjetskim centrom tehnološke industrije - Sjedinjenim Američkim Državama", zaključio je Ivan Burazin, član Uprave za developersko iskustvo u Infobipu.

P.hr/I.B.