Index DOP-a dodijeljen najodgovornijim hrvatskim poduzećima

27. studenoga 2019.

Krešimir Sočković

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora 12. put proveli su natječaj za ocjenjivanje društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća, Indeks DOP-a. Mogućnost sudjelovanja u ocjenjivanju imala su sva poduzeća koja su u protekloj, 2018. godini, zadovoljila kriterije poslovne solventnosti.

U kategoriji velikih poduzeća dobitnik je AD Plastik. U kategoriji srednjih ponovno je nagrađen HiPP Croatia, a u kategoriji malih nagrada je otišla Media Valu. U kategoriji javnih poduzeća laureat je tvrtka Odašiljači i veze. Četiri su kompanije nagrađene i po pojedinim područjima. Tako je za područje odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobitnik Heineken Hrvatska, a nagrada za područje odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem otišla je Ericssonu Nikoli Tesli.

Za područje Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom dobitnik je Dvokut ecro, a za područje Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava INA – industrija nafte. Uvidom u listu onih poduzeća koja su popunila upitnik Indeksa DOP-a i prošle i ove godine, što predstavlja temelj za određivanje dobitnika u kategoriji Najveći napredak u odnosu na prethodno razdoblje, komisija je nagradu dodijelila poduzeću Vinag.