Indeksi cijena građevinskog materijala

3. kolovoza 2022.

Foto: Privredni.hr

Kako bi omogućila provedbu postupka priznanja razlike u cijeni i olakšala poslovanje tvrtkama, Hrvatska gospodarska komora kreirala je Indekse cijena građevinskih materijala koji se temelje na metodi prosječne vrijednosti veleprodajnih cijena na hrvatskom tržištu.

Naime, veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu, a građevinske tvrtke dovedene su pred milijunske gubitke, iako su radove izvodile u dogovorenom roku.

"Hrvatska gospodarska komora, svjesna nepovoljne situacije na tržištu za svoje članice, uvela je stoga jedinstvenu tržišnu uslugu i uspostavila metodologiju za izračun indeksa kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala. Indeksi omogućavaju naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe projekata, u skladu sa zaključkom Vlade o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda", navode iz HGK.

Podaci za analizu prikupljaju se od odabranih dobavljača sa značajnim udjelom na tržištu u Hrvatskoj kako bi uzorak za analizu bio relevantan. Indeks cijena svakog proizvoda dobiva se kao prosječna vrijednost dobivenih realnih cijena od tri do pet dobavljača.

P.hr/I.G.