Indeks strmoglavo pada dok se tržište okreće u korist kupaca

7. kolovoza 2022.

Foto: Shutterstock

Prema najnovijem Deloitteovu ispitivanju o povjerenju private equity fondova, indeks značajno pada zbog očekivanog pogoršanja ekonomskih očekivanja, dok se u narednom razdoblju očekuju nove prilike za kupce.

Najnoviji indeks dosegao je nešto nižu razinu u odnosu na razdoblje prije pandemije reflektirajući utjecaj rastuće nesigurnosti, negativnijih ekonomskih očekivanja te pada optimizma i povjerenja na tržištu.

Unatoč tome glavni partneri žele ulagati i pritom se otprilike polovica ulagača, njih 49 posto, namjerava usredotočiti na nova ulaganja. Kontinuirajuća želja za transakcijama možda je rezultat očekivanog pada vrijednosti: 14 posto ispitanika smatra kako su prodavači spustili svoja očekivanja kad je riječ o valuaciji u proteklih šest mjeseci, što je dvostruko više nego u prošlom ispitivanju kada je to smatralo sedam posto ispitanika, dok 65  posto ispitanika smatra kako će se taj trend nastaviti.

Pipeline transakcija u tijeku je robustan te više od dvije trećine ispitanika, odnosno 71 posto, smatra da je stanje istovjetno onome prije četiri mjeseca, a skoro petina ili 18 posto drži da se situacija ustvari popravila.

"Nakon snažnog oporavka povjerenja nakon pandemije, svijet se sada suočava s inflacijom i ratom u Ukrajini, koji snažno utječu na živote ljudi i svjetsko gospodarstvo", rekao je Ante Salopek, menadžer u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja.

Istraživanje, koje provode gotovo 20 godina, pokazalo je kako nakon svakog šoka i pada slijedi povoljno razdoblje za transakcije zbog porasta povjerenja i ekonomskih očekivanja, dok valuacije još nisu na iznimno visokim razinama, te isto očekuju i ovaj put.

"Danas čini razliku akumulirano iskustvo ulagača u vođenju poslovanja u teškim vremenima te razdobljima neizvjesnosti, s pandemijom kao posljednjom naučenom lekcijom", rekao je Salopek.

Ante Salopek, Ante Salopek/Foto:Deloitte

Zbog očekivanog povećanja kamatnih stopa centralnih banaka u borbi protiv visoke inflacije, očekuje se smanjenje likvidnosti na tržištu gdje više od dvije trećine ulagača očekuje smanjenju dostupnost financiranja transakcija dugom, što je znatan porast u odnosu na 30 posto ispitanika u prošlom ispitivanju. Tako niska razina posljednji je put zabilježena u jesen 2011., kada je i povjerenje palo.

"Moguće smanjenje dostupnosti financiranja transakcija od strane poslovnih banaka trebalo bi otvoriti dodatne mogućnosti za novonastalo i rastuće tržište fondova koji nude alternativno i izravno kreditiranje i financiranje u srednjoj Europi", rekao je Salopek.

Prema najnovijem ispitivanju, politike u području okoliša, društva i upravljanja nisu više fakultativne, već obvezne. Više od polovice ispitanika ili 53 posto usvojilo je ulagačku politiku koja obuhvaća konkretne mjere u području okoliša, društva i upravljanja, dok je u prošlom ispitivanju taj broj iznosio 30 posto.

"Riječ je o pozitivnom koraku i očekujemo daljnji rast tog postotka s obzirom na buduće donošenje savjetodavnih smjernica glede održivosti te činjenice da će upravo to područje postati jedno od ključnih područja interesa vlada i vođa na razini EU-a i nacionalnim razinama. Predmetni sektor primjer je drugima na globalnoj razini te se srednja Europa sve više uključuje u taj proces", istaknuo je Salopek.

P.hr/I.G.