INA u prvom tromjesečju s neto gubitkom od 14,2 milijuna eura

28. travnja 2023.

Foto:Shutterstock

Neto gubitak INA-e u prvom tromjesečju iznosio je 14,2 milijuna eura, pokazuju podaci iz nerevidiranog konsolidiranog izvještaja koji je objavila INA. Ukupni prihodi kompanije u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 791,6 milijuna eura kuna što je 4,4 posto manje od 828 milijuna iz prvoga lanjskoga kvartala.

Ukupni rashodi porasli su za 11,8 posto, na 808,6 milijuna eura.

CCS EBITDA INA Grupe bez jednokratnih stavki u prvom tromjesečju iznosila je 23 milijuna eura, što je snažan kontrast u odnosu na rezultat prvog tromjesečja 2022. godine koji je iznosio 130 milijuna eura.

Povrh negativnog utjecaja regulacije, ta promjena povezana je primarno sa silaznim trendom cijena ugljikovodika u prvom tromjesečju, kažu u INA-i.

"Nakon 2022. godine, koju su obilježile naglo rastuće cijene energije, 2023. obilježena je visokom razinom regulacije tržišta u mnogim zemljama. Unatoč vanjskim kretanjima i iznimno reguliranom okružju, s osjećajem obveze uspjeli smo isporučiti ono što smatramo svojom strateškom odgovornošću, a to je osiguranje kontinuirane opskrbe naših kupaca. Istodobno, nastavljamo s jednim od najintenzivnijih investicijskih razdoblja u INA-i. Radovi na održavanju Rafinerije nafte Rijeka nastavljaju se planiranom dinamikom, s pokretanjem proizvodnje tijekom drugog tromjesečja 2023. Sigurna opskrba tržišta ni u jednom razdoblju nije bila ugrožena bez obzira na operacije u rafineriji, a pokretanje proizvodnje dodatno će ojačati mogućnosti opskrbe", izjavio je uz ostalo predsjednik INA-ine uprave Péter Ratatics.

Dodaje da je projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka na 74 posto dovršenosti.

Nada se i prestanku regulacije cijena.

"Uz stabilizaciju cijena ugljikovodika na nižim razinama u 2023., vjerujem da bi poslovanje na tržišnim principima u dereguliranom cjenovnom okružju trebalo biti omogućeno", kaže Ratatics.

 

 

Hina/P.hr

Tags