INA i MOL postaju stopostotni vlasnici imovine slovenskog OMV-a

8. lipnja 2021.

Foto: INA

INA i MOL postigli su dogovor o stjecanju OMV-ova 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta diljem Slovenije te veleprodaju preuzete kompanije. Naftna kompanija već drži 7,75 posto udjela u OMV-u Slovenija, a u skladu s dogovorom namjerava ga povećati na 33 posto.

OMV Slovenija upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom od 120 maloprodajnih mjesta diljem Slovenije koje posluju pod četiri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/Diskont (8). Nakon akvizicije INA i MOL postat će stopostotni vlasnici navedene imovine.

"Ovime je ostvaren pristup ključnom tržištu za našu Rafineriju nafte Rijeka čime je osigurana i dugoročna budućnost Rafinerije u kojoj je u tijeku implementacija strateškog projekta izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka. Ova akvizicija pokazuje da zajedno s MOL-om nastavljamo ostvarivati svoje strateške ciljeve jačanja prisutnosti INA-e i MOL Grupe u regiji", izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e.

Glavni dobavljač goriva za sva postojeća i novostečena maloprodajna mjesta INA-e i MOL-a u Sloveniji bit će INA.

S 48 MOL-ovih i pet INA-inih brendiranih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, MOL Grupa trenutačno je treći igrač na maloprodajnom tržištu. Zahvaljujući potencijalnoj transakciji, MOL i INA, odnosno MOL Grupa, mogle bi imati 173 maloprodajna mjesta u Sloveniji.

Transakcija podliježe odobrenju koncentracije, napominje se u priopćenju naftne kompanije.

 

 

P.hr/I.G.