Zelenim pojasom INA podržala 12 projekata

7. travnja 2021.

Foto: INA

Novih 12 projekata INA će sufinancirati u sklopu programa Zeleni pojas. Izabrala ih je stručna komisija koju su činili Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj, prof. dr. sc. Vlasta Ćosović, redovita profesorica na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja te predstavnici INA-e. Kao i prijašnjih godina, jedan projekt odabrali su fanovi INA-ine Facebook stranice.

Na natječaju je zaprimljeno rekordnih 348 prijava, a odabrani projekti zadovoljili su stroge kriterije u čijem je fokusu bila revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, sadnja autohtonih trajnih biljki, edukacija mladih da misle 'zeleno', a pri nabavi opreme prednost se davala onoj od ekoloških materijala, navodi se u priopćenju naftne kompanije.

Projekti će biti provedeni uz financijsku podršku kompanije, a dio će biti realiziran i uz pomoć INA-ina Kluba volontera.

"INA veliku pažnju pridaje zaštiti okoliša te pomaganju zajednicama u realizaciji njihovih zelenih inicijativa. Najbolji primjer takve prakse upravo je INA-in program Zeleni pojas. Drago nam je što su brojne organizacije te obrazovne ustanove i ove godine u našoj kompaniji prepoznale pouzdanog partnera uz čiju pomoć mogu ostvariti svoje ekološke projekte, o čemu svjedoči i rekordni broj prijava na Zeleni pojas 2021.", rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga INA-e.

Pobjednički projekti Zelenog pojasa 2021. su:

1. Socijalna zadruga Humana Nova Zagreb, projekt: Plavi T-Box za zeleni T-Shirt
2. Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Vinkovci, projekt: Ekoakcija – čišćenje kupališta Banja
3. Udruga za promicanje kreativnog i stvaralačkog života "Tratur" Savar, projekt: Pošumljavanje otočića Sv. Pelegrin
4. Vodnjanski đir – Udruga za informiranje građana, projekt: Dignano Run – Šporkica van
5. CPI Navalis, projekt: Seahorse Story
6. Grupa Ruta Cres, projekt: Umrežavanje vune
7. Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, projekt: ZaVRTi na zeleno
8. Tehnička škola Virovitica, projekt: Cijepljenje za bolju budućnost
9. Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, projekt: Zelena učionica kraljice voća
10. Dječji vrtić Olge Ban Pazin, projekt: Eko Tinjanci
11. Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja Pegaz, projekt: Energija sunca za sretnije djetinjstvo
12. Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, projekt: Zelena i pametna školska autobusna stanica – odabrali INA-ini Facebook fanovi.

U sklopu Zelenog pojasa realizirano 100 projekata

Radi širenja svijesti o važnosti održivog razvoja INA je 2014. pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Ovim programom tvrtka sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te drugih sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša, prirode i klime. U proteklih sedam godina ostvareno je više od 100 projekata koji su novcem kompanije sufinancirani s više od dva milijuna kuna. U sklopu programa posađeno je više od 8.000 sadnica i zazelenjen prostor od 65.424 četvorna metra.

INA-in Zeleni pojas kao primjer dobre prakse uvršten je u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu. Prepoznat je kao program koji izravno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. 

P.hr