INA i MOL dobili konačno odobrenje EK za preuzimanje OMV-a Slovenija

22. svibnja 2023.

Foto: Shutterstock

INA i MOL dobili su konačno odobrenje Europske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija čiji se završetak očekuje do kraja lipnja, nakon čega će INA povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75, na 33 posto, izvijestila je INA.

MOL Grupa, koje je INA članica, dobila je odobrenje Europske komisije čime su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija.

Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize MOL Grupe o potencijalnom preuzimanju maloprodajne mreže OMW Slovenije.

Kao preduvjet za pozitivnu odluku Europske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u ožujku sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih postaja Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji.

Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. lipnja ove godine.

Istodobno će se, kažu u INA-i, provoditi sporazum između MOL-a i INA-e prema kojem će INA povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto.

"Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će INA-i i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoeuropskoj regiji u većoj mjeri nego danas te će MOL Grupa u partnerstvu s INA-om postati drugi najveći igrač na slovenskom tržištu", kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je "na razini MOL Grupe izraženo uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja" jer će, kako se navodi, "pojava jakoga drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji".

Vodeći tržišni udjel u prodaji goriva u Sloveniji trenutačno ima Petrol.

 

 

Hina/P.hr