INA Grupa: Neto prihod od prodaje 15,6 milijardi kuna

29. srpnja 2022.

Foto: INA

U prvom polugodištu 2022. INA Grupa bilježi neto prihod od prodaje od 15,6 milijardi kuna. EBITDA je iznosila gotovo 2,8 milijardi kuna, a kapitalna ulaganja više su nego udvostručena u odnosu na isto razdoblje lani, na 1,3 milijarde kuna.

Inini ukupni prihodi u prvom polugodištu iznosili su 15,64 milijarde kuna i bili su 67,5 posto veći nego lani, a ukupni rashodi porasli su za 57 posto, na 13,7 milijardi kuna. Neto dobit od 1,6 milijardi kuna  viša je od 528 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju,

Unatoč snažnom rezultatu, operativni novčani tok iznosio je -635 milijuna kuna zbog pojačanih kapitalnih ulaganja i visokih cijena nafte i plina na tržištu.

"Ova godina nastavlja biti godinom izazova za globalno gospodarstvo, s tržišnim previranjima u mnogim područjima, posebno u energetskom sektoru. Visoka razina cijena nafte i plina, zajedno s neizvjesnošću u sigurnosti opskrbe, doveli su do intervencija vlade u mnogim zemljama. Rast cijena pogurao je prihode cjelokupne industrije nafte i plina, ali razne regulatorne odluke s druge strane stvaraju poziciju u kojoj buduće trendove nije lako predvidjeti", komentirao je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e.

Intenzivirane investicijske aktivnosti se nastavljaju

Naime, više ostvarene cijene ugljikovodika nadoknadile su učinak nastavljenoga prirodnog pada proizvodnje. U isto vrijeme, visoke cijene energije i državna ograničenja u maloprodaji i maržama imali su negativan utjecaj na rezultat. Rast negoriva nastavljen je s 15 posto povećanja marže zbog proširene ponude i poboljšanih prodajnih aktivnosti.

Intenzivirane investicijske aktivnosti se nastavljaju, pri čemu su kapitalna ulaganja više nego udvostručena u usporedbi s prvim polugodištem 2021. i iznose 1,3 milijarde kuna, od čega je gotovo milijarda potrošena u Rafinerijama i marketingu.

Fokusirana na usporavanje trenda prirodnog pada, djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina također je povećala razinu ulaganja u razradne aktivnosti na kopnu, ali i u podmorju.

Unatoč snažnim rezultatima poslovanja, novčani je tok kompanije u prvih šest mjeseci 2022. negativan, kao posljedica povećanih ulaganja i potrebe za financiranjem radnoga kapitala bez presedana, zbog globalnih cijena energije.

INA je i u razdoblju visokih ulaganja. Naime, kapitalna su ulaganja više nego udvostručena u odnosu na prvo polugodište 2021. te su premašila 1,3 milijarde kuna, od čega više od milijarde u segmentu Rafinerija i marketinga.

Iz INA-e ističu kako je dovršeno više od polovice projekta modernizacije Rafinerije nafte Rijeka. 

P.hr/I.G.