INA 980 milijuna kuna isplaćuje za dividendu

16. lipnja 2022.

Foto:Shutterstock

Glavna skupština INA-e odlučila je da se najveći dio prošlogodišnje neto dobiti ili iznos od 980 milijuna kuna isplati dioničarima za dividendu koja će iznositi 98 kuna po dionici, a izabrala je i tri hrvatska člana u Nadzorni odbor - Damira Mikuljana, Branimira Škurlu i Ivu Ivančića, objavljeno je putem Zagrebačke burze.

INA je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od 1,27 milijardi kuna, a sukladno odluci skupštine, iz lanjske će se dobiti također 241,2 milijuna kuna rasporediti za pokriće gubitka iz prethodne godine, u zakonske rezerve staviti 51,6 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 514 tisuća kuna.

Inače, predložena dividenda od 98 kuna je za 35,73 kune ili 57 posto viša od one isplaćene za 2019. godinu. Tada je, naime, INA dioničarima isplatila 62,27 kuna po dionici.

Glavna skupština je utvrdila da je dan kojim dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva stječu pravo na isplatu dividende 22. lipnja. Dividenda će se isplatiti u novcu, dioničarima, najkasnije do 14. srpnja, najavljuje se u odlukama skupštine.

Mađarski MOL ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

Novi članovi Nadzornog odbora 

Dioničari su na skupštini odlučili i o izboru tri hrvatska člana Nadzornog odora i u to su tijelo izabrani Damir Mikuljan, Branimir Škurla i Ivo Ivančić.

Oni su za članove Nadzornog odbora izabrani na mandat od šest mjeseci, navodi se u odluci.

Inače, Mikuljan i Škurla su i do sada bili članovi Nadzornog odbora Ine, a Ivančić u to tijelo ulazi umjesto sadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, koji je sa stupanjem na dužnost ministra dao ostavku u Nadzornom odboru Ine s danom 29. travnja.

Nadzorni odbor INA -e ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Predstavnici MOL-a u Nadzornom odboru su József Molnár, László Uzsoki, Zsuzsanna Ortutay, Gabriel Szabó i Domokos Szollár, koji su u prosincu 2020. godine izabrani na mandat od četiri godine.

Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.

Hina/P.hr