Nova lokacija za gradnju Imunološkog zavoda u Rugvici

18. lipnja 2022.

Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Općina Rugvica odabrana je za novu lokaciju Imunološkog zavoda nakon što je su Ministarstva zdravstva i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine usuglasili rješenje o revitalizaciji tog zavoda, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Naime, novi Imunološki zavod trebao se graditi u Brezju, no problem je nastao jer zemljište na kojem se trebalo graditi nije bilo imovinski pravno riješeno.

"Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena, u prvoj će se fazi proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele. Uz to, sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu", rekao je Beroš.

Na Odluku da se Imunološkom zavodu daruje zemlja zeleno svjetlo dalo je Općinsko vijeće Rugvice. Riječ je o zemljištu radnoj zoni Rugvica - sjever, ukupne površine 69.761 metara gdje će se graditi cjelokupna tvornica bioloških lijekova, zatim izgradnja izdvojenog pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.

"U manje od mjesec dana došli smo do rješenja sa svim Ministarstvima i Zavodom. Pronašli smo model koji je svima prihvatljiv i mogu s ponosom reći kako smo odradili veliki posao kako bismo došli do ove povijesne odluke- poručio je načelnik Rugvice Mato Čičak, te je dodao kako je investicija vrijedna oko 120 milijuna eura kao i da je riječ o investiciji od strateškog interesa za RH.

Gradnja počinje za dvije godine

Imunološki zavod već raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama, stoga postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme. Potrebni resursi nalaze se na farmi u Svetoj Nedelji.

Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za dvije godine, dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti devet mjeseci od odabira izvođača po provedenom javnom natječaju.

"Nakon niza prepreka i pravnih izazova, koji su nas dijelom vratili unatrag u kontekstu dosadašnjih koraka koje smo učinili u realizaciji tog projekta, nismo posustali", rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

 

P.hr/I.G.