IGH ugovorio poslove vrijedne više od 52 milijuna kuna

3. kolovoza 2020.

Posljednji ugovor IGH je potpisao s Hrvatskim cestama za posao vrijedan 4,3 milijuna kuna

Foto: Institut IGH

Institut IGH je u proteklih nešto više od mjesec dana ugovorio nešto više od 52 milijuna kuna novih ugovora za nadzor i projektiranje infrastrukture u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kako se navodi u priopćenju, posljednji u nizu ugovora sklopljen je s Hrvatskim cestama, a odnosi se na nadzor izgradnje 4,5 kilometra istočne obilaznice grada Novog Marofa. Vrijednost ovog ugovora iznosi 4.328.574 kune (bez PDV-a), a IGH će zajedno s tvrtkom Eptisa Adria d.o.o iz Zagreba sljedećih 26 mjeseci nadzirati izgradnju ove vrlo važne prometnice. Naime, njenom izgradnjom u potpunosti će se rasteretiti središte Novog Marofa od tranzitnoga teretnog prometa koji je do sada prolazio centrom grada te će se tako poboljšati kvaliteta života stanovnika, dok je duž nove obilaznice planirano otvaranje novih gospodarskih zona.

Prije ovog ugovora, podsjećaju u Institutu, ugovorili su tri dodatna projekta s Hrvatskim cestama o nadzoru izgradnje i rekonstrukcije triju prometnica, vrijedna 12,3 milijuna kuna te ugovor s tvrtkom Autocesta Rijeka Zagreb o nadzoru sanacije Krčkog mosta vrijedan nešto više od milijun kuna.

Također, kao vodeći član zajednice ponuditelja, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Institut je izabran za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH, dionica Polog - granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna kuna.

Aktivno 1.000 ugovora

I u konačnici, sedmi značajniji projekt koji je u posljednje vrijeme odabran odnosi se na nadzor radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof, u vrijednosti od 5,3 milijuna kuna, potpisan s HŽ Infrastrukturom, a koji se većim dijelom financira kreditom Svjetske banke za obnovu i razvoj (IBRD). Riječ je o projektu koji se odnosi na dionicu dvokolosiječne željezničke pruge duge 17,8 kilometara koja se nalazi na koridoru RH1, izuzetno važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz, kojom u prosjeku prođe oko 160 vlakova na dan.

IGH trenutačno ima oko tisuću aktivnih ugovora za cijeli niz usluga koje nudi, primarno u graditeljstvu. Tijekom prošle i ove godine zaposlili su više od stotinu novih ljudi, čime je nadmašena brojka od 500 zaposlenih, a u narednom razdoblju planiraju i nova zapošljavanja.

P.hr/I.B.