IGEA razvija platformu za digitalizaciju DHMZ-a

29. lipnja 2020.

Foto: IGEA

Članica IN2 grupe IGEA i Državni hidrometeorološki zavod potpisali su ugovor o implementaciji Centralne integracijske platforme kojom će se digitalizirati poslovni procesi Zavoda.

Ovaj je projekt novi korak u digitalizaciji javnih službi koja pridonosi europskim i svjetskim ciljevima stvaranja povezanog društva. Centralna integracijska platforma razvija se s ciljem optimizacije, digitalizacije i poboljšanja standardnih poslovnih procesa DHMZ-a te će pridonijeti smanjenju operativnih troškova i olakšati proces donošenja odluka na svim razinama. Vrijednost projekta je 8,6 milijuna kuna, a očekivano je razdoblje implementacije 18 mjeseci. S više od 30 godina iskustva u razvoju i implementaciji informacijskih sustava, IGEA će ovim rješenjem omogućiti integrirani pristup raznim izvorima meteoroloških, hidroloških, podataka o kvaliteti zraka te ostalih podataka DHMZ-a putem samo jedne točke. To će uvelike olakšati i pojednostavniti pristup podacima čime će dosadašnji način pretraživanja i ručnog objedinjavanja podataka otići u zaborav.

Putem dostupnih, otvorenih i standardiziranih sučelja platforma će dohvaćati sve podatke putem jednog sučelja prema definiranim pravilima pristupa i tipovima podataka. Javna dostupnost i pojednostavnjeni pristup aktualnim i arhiviranim podacima omogućit će znanstvenoistraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i svim zainteresiranim korisnicima uporabu podataka za istraživanja te njihovu primjenu kad je riječ o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na sektore koji imaju veliki interes za meteorološkim podacima. S druge strane, olakšat će se obavještavanje javnosti o mogućim opasnim meteorološkim prilikama u vezi s klimatskim promjenama i služit će procesima za prilagodbu tim promjenama. 

Centralna integracijska platforma dio je velikog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC, koji sufinanciraju Europski fond za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svrha projekta METMONIC uspostava je suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara na ukupno 450 postaja, kako bi se osiguralo sljedive, reprezentativne, visokokvalitetne, pouzdane i pravovremene informacije o stanju atmosfere i mora na području cijele Hrvatske.

 

P.hr/J.V.