I zaposlenici i šefovi izgaraju više nego ikada

18. veljače 2021.

Foto: Shutterstock

Nova studija u kojoj su sudjelovale tisuće voditelja i HR stručnjaka širom svijeta otkrila je da rukovoditelji i zaposlenici izgaraju rekordno brzo te da većina lidera ocjenjuje da baš i nisu učinkoviti u virtualnom vođenju poslova.

Zaključci ove studije o burnoutu trebali bi poslužiti kao upozorenje tvrtkama i organizacijama o potencijalnim kriznim situacijama na radnome mjestu, koje bi u budućnosti mogle negativno utjecati na njihovu sposobnost konkurentnosti i uspješnosti. 

Istraživanje Development Dimensions International’s Global Leadership Forecast 2021, u kojem je sudjelovalo 15.000 čelnika i 2.102 stručnjaka za ljudske resurse iz 1.740 organizacija i 24 industrije širom svijeta, provedeno je od veljače do srpnja 2020.

Gotovo 60 posto lidera koji su sudjelovali u istraživanju izjavilo je da se na kraju dana osjeća potrošenima, što je snažan pokazatelj izgaranja. Oko 44 posto lidera koji izgaraju želi promijeniti tvrtku, a 26 posto ih očekuje da će novi posao potražiti u sljedećoj godini. Ove brojke znatno su veće u odnosu na prethodno istraživanje kada je 24 posto lidera priželjkivalo promjenu tvrtke, a šest posto ih je to planiralo učiniti u sljedećih godinu dana, prenosi Forbes.

Samo 20 posto anketiranih lidera vjerovalo je da su učinkoviti u virtualnom vođenju posla, pokazuje studija provedena od veljače do srpnja 2020.

Stručnjake posebno zabrinjava razina izgaranja u novim uvjetima poslovanja do kojih je dovela pandemija koronavirusa.

"Iako je posljednja godina bila izuzetno izazovna za lidere, bili smo vrlo iznenađeni kad smo utvrdili u kojoj mjeri ovo već utječe na razinu njihova izgaranja", komentirala je Stephanie Neal, direktorica DDI-jeva Centra za analitiku i bihevioralna istraživanja.

Janice Litvin, autoricu knjige Banish Burnout Toolkit, ne iznenađuje činjenice da su rukovoditelji priznali kako se nisu uspjeli sasvim prilagoditi pandemiji. Ističe da su oni u ovim izazovnim vremenima neprestano suočeni s promjenama, ne samo onima koje je uzrokovala pandemija paraliziravši gospodarstvo na globalnoj razini, već i promjenama koje donose nove tehnologije.

Posljedice koronakrize osjećat će se i nakon završetka pandemije.

"Jasni su znakovi da će pandemija prouzročiti ozbiljne probleme zadržavanja rukovoditelja jer je za one koji osjećaju izgaranje gotovo četiri puta veća vjerojatnost da će napustiti svoju funkciju u sljedećih godinu dana", kazala je Stephanie Neal ističući da bi to moglo trajno utjecati na sadašnje i buduće čelnike s obzirom na to da 86 posto zaposlenika s visokim potencijalom također osjeća izgaranje i dvostruko je veća vjerojatnost da će otići s funkcije u odnosu na vršnjake koji nisu na rukovodećim funkcijama.

"Vođe moraju biti spremni na brze i radikalne promjene. Tvrtke se nalaze u vrlo različitim poslovnim okruženjima i trebat će im iznimno okretni lideri koji će biti usmjereni na edukaciju i brzo učenje novih vještina", dodala je.

Među tim vještinama svakako je i vještina virtualnog vođenja, što, priznali su u istraživanju, mnogim liderima još nije najbolje sjelo.

Kako se prilagoditi?

Arnold Sanow, stručnjak za ljudske potencijale, za Forbes savjetuje da bi tvrtke trebale poduzeti sljedeće korake kako bi se spriječio burnout, a oni poboljšali svoju sposobnost virtualnog vođenja i upravljanja timovima:

Osigurajte alate

Tvrtke svim članovima tima trebaju osigurati potrebne tehničke alate, ali i omogućiti da svi razumiju kako ih učinkovito rabiti. Primjerice, kako organizirati videokonferenciju i kako biti uspješan u komunikaciji na daljinu.

Organizirajte videosastanke

Važno je održavati videosastanke - i timske i u "četiri oka".

Pokažite empatiju

Važno je razumjeti potrebe i brige zaposlenika u virtualnome radnom okruženju. Treba pokušati shvatiti što zaposlenici osjećaju i o čemu razmišljaju.

Pohvalite zaposlenike

Potrudite se da zaposlenici redovito znaju da cijenite njihov rad i pohvalite ih svaki put kad dobro odrade posao. Pohvala može biti lijek za stres i izgaranje.

Komunicirajte

Važno je da lideri znaju iskomunicirati vizije za budućnost kako bi ublažili strahove zaposlenika i klijenata.

Budite odgovorni

Pokažite da ste odgovorni, obavještavajte tim o poduzetim koracima i onome što planirate poduzeti dalje.

Ostanite dosljedni

Kad nešto obećate da ćete učiniti, održite riječ. Povjerenje i lojalnost ključni su za uspjeh tvrtke. Ako ste iskreni i steknete poštovanje, zaposlenici će uvijek biti uz vas.

P.hr/I.B.