I do 7,5 milijuna kuna za ulaganja u digitalnu i zelenu tranziciju

4. svibnja 2021.

Foto: Pixabay

Do 31. svibnja ove godine otvoren je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstva, za sufinanciranje povećanja proizvodnih kapaciteta, zelene i digitalne tehnologije kod mikro, malih i srednjih poduzetnika.  

Riječ je o natječaju Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju, od 1,14 milijardi kuna, a financiranje će iznositi od 500.000 do 7,5 milijuna kuna po subjektu.

Moguća su ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kojima se povećavaju proizvodni kapaciteti. U tom slučaju radi se o 35 posto ulaganja bespovratnih sredstava za srednje poduzetnike, odnosno 45 posto za mikro i male poduzetnike.

Drugi dio potpora odnosi se na inovacije procesa i organizaciju poslovanja gdje je moguće zatražiti maksimalno tri milijuna kuna, odnosno 50 posto intenziteta potpore. Poduzetnici mogu prijaviti i potpore za usavršavanje, i to 60 posto prihvatljivih troškova za srednja poduzeća, a ako se radi o radnicima s invaliditetom, onda je taj postotak 70 posto i maksimalno do milijun kuna.

Moguće je financirati i savjetodavne, odnosno konzultantske aktivnosti, također do milijun kuna.

Peta su komponenta potpore male vrijednosti gdje je moguće financirati troškove pripreme tehničke dokumentacije. Maksimalni intenziteti u toj kategoriji idu do 75 posto, a moguće je tražiti i sredstva za nabavu i ugradnju opreme za obnovljive izvore energije.

 

P.hr/I.G.