I dalje niže trošarine na osnovni benzin i dizel, a snižena i na lož-ulje

24. studenoga 2022.

Foto: Shutterstock

Niže trošarine na najprodavanije naftne derivate - bezolovni benzin i dizel primjenjivat će se do kraja ove godine, a od početka prosinca bit će snižena i trošarina na loživo ulje, i to za 26 lipa po litri, odlučila je Vlada, koja je donijela Izmjenu Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je da je Vlada RH od 7. ožujka 2022. u osam navrata mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja te da se snižene visine trošarine, propisane trenutno važećom Uredbom, prestaju primjenjivati 30. studenoga ove godine.

S druge strane, s obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijene energenata, Vlada predlaže zadržavanje snižene visine trošarine za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje do 31. prosinca 2022. godine, rekao je ministar.

Te su trošarine, podsjetio je, snižene za 800 kuna na 1.000 litara za bezolovni motorni benzin i za 400 kuna za 1.000 litara za dizelsko gorivo.

Međutim, u odnosu na prethodne uredbe, danas donesenom Uredbom snižava se i trošarina na loživo ulje, i to s trenutnog iznosa od 423 kune na 157 kuna na 1.000 litara, što predstavlja sniženje od 26 lipa po litri loživog ulja.

Time su visine trošarina na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje i nadalje usklađene s minimalnim visinama trošarina propisanim relevantnim europskim direktivama, rekao je Primorac.

Visine trošarine utvrđene danas usvojenom Uredbom primjenjivat će se od 30. studenoga do kraja ove godine.

Tako će trošarina na bezolovni motorni benzin i u prosincu iznositi 3.060 kuna, a na dizel 2.660 kuna na 1.000 litara, dok će na loživo ulje iznositi 157 kuna na 1.000 litara.

Vlada zbog primjene te Uredbe i sniženih trošarina očekuje smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 104,2 milijuna kuna.

Hina/P.hr